Условията в следствения арест в Добрич не отговарят на европейските изисквания

от БНТ
12:11, 03.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Условията в следствения арест в Добрия са лоши и не отговарят на европейските изисквания. За това сигнализира Нуржихан Мехмед, майка на 23-годишен мъж, който от два месеца е задържан там по обвинение в предумишлено убийство. Екипът ни не беше допуснат в ареста в Добрич заради специалния режим за достъп в сградата.

Нуржихан Мехмед твърди, че синът ѝ е бил нахапан от дървеници в килията.

"По бельото, което аз съм изпрала, има дървеници, има човешки въшки. Не знам в кой век живеем", възмущава се Нурджихан Мехмед.

От ареста потвърдиха, че периодично в някои от килиите се появяват дървеници, но редовно се обработва с препарати срещу паразити.

"След извършване на дезинфекцията, след определен период от време се установява появата на нови такива. Това се дължи основно на факта, че идват хора отвънка", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Арестът в Добрич е открит преди 33 години. Има само един санитарен възел, който се използва от всички арестанти.

"През годините са правени опити за подобрение. Всичко, което е могло да се направи, е направено. Няма възможност да бъдат изградени вътрешни тоалетни", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Жената е подала сигнал до всички отговорни институции у нас за лошите условия в ареста и очаква реални действия, не само отговори.

"Аз съм майка, синът ми е на 23 години. Това не означава, че той трябва да бъде или другите хора, които са в ареста, да бъдат в такова окаяно състояние, като животни", каза Нуржихан Мехмед.

В момента с пари от бюджета на Министерството на правосъдието се прави ремонт на друга сграда в Добрич, където ще бъдат преместени задържаните.

"И се предполага, че догодина арестантите ще бъдат приети в новите условия, които отговарят на всички европейски изисквания с бани, въздуховоди, със самостоятелни тоалетни вътре в килията, каре за разходка на открито", каза Марин Маринов, главен надзирател в ареста в Добрич.

Нуржихан казва, че няма да чака до следващата година. И ако не бъдат предприети спешни мерки, ще заведе дело срещу държавата.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Възстановяват паметната плоча пред софийския дом на Николай Лилиев
Възстановяват паметната плоча пред софийския дом на Николай Лилиев
Възстановено е движението на влаковете по линията Русе - Горна Оряховица
Възстановено е движението на влаковете по линията Русе - Горна Оряховица