Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Красимир Вълчев: 100 са заразените от COVID-19 ученици и деца, учителите - 99

от БНТ
10:01, 03.10.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Образование

22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца и ученици, 99 учители, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на образованието Красимир Вълчев. Процентът не е висок, коментира Вълчев, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната. Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

"Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки - половин процент", категоричен бе Вълчев.

По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. "Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достигане на праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък", каза министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, "т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година".

Министърът на образованието каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

"Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага", каза Красимир Вълчев.

Относно позволените дни за отсъствие от училище, той каза, че по решение на родителя са 10 дни, 3 - от класния ръководител, 10 - от директора.

"Ние сме в такава ситуация, в която постоянно трябва да търсим баланса между правото на образование и правото на здраве", категоричен бе министърът на образованието.

"От здравна гледна точка това, което говорих с Министерството на здравеопазването, с лекарите, те казват, че е добре децата да не се струпват през лекарските кабинети, те пък казват, че е задължително децата да минат през лекарските кабинети, защото иначе рискуваме някое дете, което има симптоми, които не може да види, да се разболее повече, респективно да се върне в училище без да е било диагностицирано", продължи Вълчев.

Загуба на време няма да има, по време на грипните ваканции ще се учи дистанционно. Все още няма разработени прагови стойности за затваряне на едно училище,каза Вълчев, но това ще стане по области и общини и при значително влошаване на COVID-обстановката. Ще се разработят зелен и червен сценарий. В момента той е зелен.

"В момента имаме отделни случаи, не можем да говорим за големи гнезда, не можем да говорим за бум на заразата от коронавирус в определени градове", каза Вълчев.

Вълчев коментира, че ще се обсъди предложението на директори да се увеличи от 10 на 15 дни броя на извинените отсъствия по домашни причини. Той каза обаче, че това може да доведе до неходене на училище при деца с безотговорни родители. Лекарите пък смятали, че е задължително учениците да минават през кабинетите, а не родителят да решава болно ли е детето.

Вижте още във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха четирима души при спецакция за наркотици в Област Пазарджик
Задържаха четирима души при спецакция за наркотици в Област Пазарджик
Асоциацията на заведенията: Мерките с намаляване на ДДС спасиха повече от 70% от бранша
Асоциацията на заведенията: Мерките с намаляване на ДДС спасиха повече от 70% от бранша