НОВИНИ

Тръмп е подложен на експериментално лечение срещу COVID

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:57, 03.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

През последните 24 часа американският президент Доналд Тръмп е отпаднал, но в добро настроение. Лекарят на Белия дом доктор Шон Конли съобщи, че Тръмп е подложен на експериментално лечение срещу COVID-19. Президентът на САЩ се намира във военна болница в Мериленд.

17 часа след съобщението, че е с COVID-19, Доналд Тръмп беше преместен във военната болница "Уолтър рийд". Облечен в костюм и с маска, той помаха на репортерите, но не разговаря с тях. Стигна сам до хеликоптера, който го транспортира до болницата, в която ще прекара няколко дни като превантивна мярка.

Лидери от цял свят, сред тях и Джо Байдън, пожелаха на Тръмп скорошно оздравяване

Тръмп публикува видеообръщение в Туитър:

"Искам да благодаря на всички за огромната подкрепа. Отивам в болница Уолтър Рийд. Мисля, че се справям добре, но трябва да сме сигурни, че всичко ще е наред. Първата дама също се справя много добре. Благодаря. Оценявам го. Няма да го забравя", пише Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Непосредствено след новината за диагностицирането на Тръмп, заваляха коментари и предположения за причините за заразяването му.

"Въпросът за COVID и положителната проба на президента не трябва да бъде фокусиран около това какво може или не може да направи той, а върху факта, че не зачита науката и обстоятелствата в нашата страна. Той не носи маска и не е почитател на спазването на социална дистанция", заяви д-р Дженифър Лайтър.

"За президента наистина рискови са възрастта и вероятно теглото му. Макар да не личи, изглежда, че има лека хипертония, както впрочем голяма част от населението в тази възраст", каза д-р Марк Джарет.

Преместиха Тръмп във военна болница заради коронавируса

Тръмп съобщи, че се чувства добре с туит.

Заболяването му засега налага отмяна на предизборните митинги, на които той разчиташе, за да компенсира изоставането си от Байдън. Ситуацията се усложнява и заради заразяването с COVID на Уйлям Степин, мениджър на кампанията на Тръмп.

Освен него и първата дама Мелания, още шестима души са с коронавирус и всички са били на церемонията по номинацията на Ейми Барет за върховен съдия. Някои не са носели маски. Вицепрезидентът Пенс e с отрицателнa пробa на COVID-19. Няма данни Тръмп да му е предавал някакви правомощия.

А сред тези, които пожелаха бързо оздравяване на Тръмп, е севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов отива на едноседмично посещение в САЩ
Каракачанов отива на едноседмично посещение в САЩ
240 нови случая на коронавирус, почти 5% от пробите са положителни
240 нови случая на коронавирус, почти 5% от пробите са положителни