НОВИНИ

6 години по-късно: Все още не е ясно чия е вината за взрива в завода в Горни Лом

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 02.10.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им. Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да започне отново производство.

На 1 октомври 2014 г., малко преди 17.00 ч. отеква силен взрив. Двете сгради на цеха за утилизация на завода в Горни Лом се сриват за секунди. Загива цялата смяна.

"Беше ужас... Като гръмна, викам заводът отиде. Като излезнах, стълб и една гъба, пламък, огън", разказва Веска Младенова.

"Към 5 часа, аз съм там до реката, прозорците издрънчаха, спря телевизора и излезнах, и разбрах", казва Венета Божкина.

"Тежко, тежко, още не мога да го забравим и ние. Аз сега като си спомня какво съм видяла, пари ме, просто ме пари тук вътре", допълва Веска.

При взрива Димитър Димитров губи сина си Михаил, който тогава е само на 26 години.

"Имаше талант, рисуваше. Имаше желание да се развива в тази насока, но всичко си замина с трагедията", казва Димитър по телефона.

Експлозията става при утилизация на гръцки противопехотни мини. Обвинени бяха четирима души, сред които и собственикът на завода.

"За нас ще остане само болката и това е, ако все пак не се въздаде някаква справедливост", допълва бащата.

На мястото на разрушените сгради в завода в Горни Лом строят нови. Производство ще започне най-рано в средата на следващата година. Местните хора се надяват предприятието отново да заработи.

"Ако заработи, безработицата ще намалее, то това е поминъкът на Горни Лом. С този взривен завод са свързани почти всички жители на Горни Лом", казва кметът Илиян Михайлов.

Преди 2 години Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвинени, а близки на загиналите обжалваха решението пред Апелативния съд в София, където делото беше гледано през юли. Все още се чака решение.

Репортер: Анжела Каменова - БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: В евродоклада виждаме мотивите, с които искахме вот на недоверие по тема корупция
Георги Свиленски: В евродоклада виждаме мотивите, с които искахме вот на недоверие по тема корупция
Цветана Пиронкова загуби от Барбара Крейчикова на "Ролан Гарос"
Цветана Пиронкова загуби от Барбара Крейчикова на "Ролан Гарос"