НОВИНИ

Откриха стъклени съдове, част от съкровището на потънал кораб край Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 02.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

От години археолозите знаят, че около нос Чироза водолази са намирали ценни артефакти, но не и точната им локация. Заливът, който се намира между кв. "Крайморие" и местността "Ченгене скеле", е обект на археологическите разкопки - както по вода, така и по суша.

Археолозите откриват на брега укрепен елинистически обект от 2 в. пр.Хр., за който се предполага, че е светилище на местен аристократ. Под вода откриват и антично селище.

"Всички останки от сгради, които откриваме, и артефактите около тях са залети до метър-два дълбочина. Тоест, навремето всичко това е било суша. Но под вода имаме едно селище с няколко сгради, които са функционирали, като започнем от първата половина на първото хилядолетие пр.Хр., като се стигне чак до 4-5 в. пр.Хр.", разказа зам.-директорът на Националния исторически музей проф. д-р Иван Христов.

Сред находките от морското дъно са десетки части от стъклени съдове, за които се счита, че са част от съкровището на потънал кораб.

"За съжаление не открихме никакви следи от този кораб. Единственото, което намерихме, са тези стъклени съдове", обясни директорът на Центъра за подводна археология-Созопол д-р Найден Прахов.

-Чий може да е бил този кораб?

"Не знаем чий е, но стъклените съдове са произведени някъде в западното Средиземноморие", допълва д-р Прахов.

А от Община Бургас призовават любителите водолази и рибари, ако държат в себе си ценни находки от нос Чироза, да съобщят, а управата на морския град е готова да ги изкупи.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първа инстанция: Съдът в Сърбия разреши екстрадицията на Цветан Василев
На първа инстанция: Съдът в Сърбия разреши екстрадицията на Цветан Василев
Софийската опера открива сезона в юбилейната си година
Софийската опера открива сезона в юбилейната си година