Диян Стаматов: Децата със симптоми се спират още на входа на училището

от БНТ
20:01, 02.10.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Диян Стаматов заяви в студиото на "Още от деня", че поради недоволството на родители ползването на изолатор е отменено. Сега децата с грипоподобни симптоми не се допускат до класните стаи, изчакват в медицинския кабинет, докато бъдат прибрани от родителите им.

Директорът на софийското 119-о училище коментира ситуацията в учебното заведение, където преди три дни ученик се оказа с положителен резултат за COVID-19. Поради тази причина един клас в момента е под карантина и е на дистанционно обучение. Това засега не създава проблеми в учебния процес, програмата се изпълнява в нейната цялост.

Стаматов обърна внимание на родителите, които забележат симптоми на грип или настинка у децата си, да не ги водят на училище като уведомяват за това преподавателите. Така отсъствията им ще бъдат извинени. Засега такова отсъствие е възможно в рамките на 3 дни. Мнозинството директори обаче, по думите на Стаматов, настояват този срок да се увеличи поне до 10-15 дни, за да не се създава риск от зараза за учениците и учителите.

На този етап не е нужно да се представя PCR тест при завръщане на дете в училище, каза Стаматов в отговор на зрителски въпрос. "Това е ангажимент на личния лекар и на семейството. Те са хората, които да преценят какво е състоянието и дали е необходимо да се правят PCR тестове", допълни той.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три пожара горяха в Хасковска област следобед
Три пожара горяха в Хасковска област следобед
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах