НОВИНИ

Радев и Каракачанов в спор за охраната на въздушното пространство

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 02.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Реплики си размениха президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов за охраната на въздушното пространство. България да не допусне прекратяване на охраната на въздушното ни пространство в интегрираната система за отбрана на НАТО. За това призова държавният глава.

Военният министър Красимир Каракачанов отговори, че никога не е било на дневен ред спирането на въздушното патрулиране, но остава проблемът с годните за патрулиране изтребители.

Коментарите бяха направени след церемония, на която държавният глава повиши в длъжност досегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в заместник-началник на отбраната и го произведе в чин генерал-лейтенат.

Новите оръжейни системи, които се внедряват в армията, налагат изцяло нови модели на обучение, подготовка, логистично осигуряване и нова инфраструктура. Това заяви президентът пред повишените висши офицери, като открои основните проблеми пред армията.

Президентът Румен Радев: Вашето най-голямо изпитание ще бъде да поддържате и развивате боеспособности при ограничени ресурси, без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот.

Държавният глава поиска повече летателни часове за изтребителната ни авиация и предупреди да не бъде спирано въздушното патрулиране.

Президентът Румен Радев: Нальотът е катастрофално нисък и аз апелирам отново към решителни стъпки от страна на политическото и висше военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност, за минимизиране на риска пред летателния състав и недопускане прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Военният министър отговори, че ВВС нямат проблем с патрулирането и акцентира върху липсата на достатъчно самолети.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ние не се разделяме с еърполисинга и никога не сме имали подобна политика. Не виждам основание за каквото и да е тревога или въпроси в тази посока. Средства към момента има достатъчно. Проблемът е със самолетите. Защото, когато години наред се е рязало, не се е мислило, че ще има пилоти, а няма да има на какво да летят и че за тези самолети, които ще останат, ще трябва допълнителни средства за поддръжка.

Каракачанов коментира и сроковете, в които може да бъде подписан договорът за доставка на нови бойни машини за пехотата, след като днес в Министерството на отбраната бяха отворени офертите на двете фирми, достигнали до финала - Дженерал Дайнамикс и Патрия.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: До официалното обявяване кой е класиран на първо и второ място, ще мине поне една седмица. Оттам нататък започват преговори за подобряване на офертите. Идеята е, ако всичко е наред с двете оферти, до края на януари, най-късно до февруари да има договор.

Общо 1,5 млрд. лева ще плати България за 150 бойни машини за пехотата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимално 1:0 за Царско село над Черно море
Минимално 1:0 за Царско село над Черно море
МЗ: В социалните мрежи се разпространява абсурдно твърдение за "нов Закон за ТЕЛК"
МЗ: В социалните мрежи се разпространява абсурдно твърдение за "нов Закон за ТЕЛК"