НОВИНИ

Напрежението по оста Турция - Гърция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:00, 02.10.2020
Чете се за: 01:42 мин.
По света

Гърция и Турция създадоха общ механизъм за случайни сблъсъци в източната част на Средиземно море, съобщи със задоволство генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Пробивът е част от усилията за решаване на спора за контрол над потенциалните енергийни находища в района и деескалация в напрежението между двете съюзнички от Алианса.

Споразумението между Гърция и Турция включва създаването на гореща линия за избягване на сблъсъци по море и въздух. Във военно отношение това означава канали за комуникация, каквито имат Съединените щати с Русия в Сирия.

Разговорите в щаб-квартирата на НАТО бяха предизвикани отчасти и от лек удар на фрегати на Гърция и Турция в оспорвания район и зачестилите военни учения на техните флоти в Средиземно море.

Център на напрежение е малкият гръцки остров Кастелоризо, разположено на 2 км от турския бряг, където проучвания сочат, че има залежи на природен газ.

Страните с излаз на Средиземно море търсят решение на кризата между Турция и Гърция

На 10 август Турция изпрати там военни кораби като ескорт на свой изследователски морски съд. Четири дни по-рано Гърция и Египет подписаха споразумение за морските си граници, което предизвика гнева на Анкара. Според Атина водите около Кастелоризо са под гръцки суверенитет - нещо, което Турция не приема.

Под натиска на Евросъюза и НАТО турският изследователски кораб се върна в Турция. Анкара обяви, че така се дава шанс на дипломацията преди днешната Евросреща на върха в Брюксел. В дневния ред са евентуални санкции срещу Турция, за които настояват Кипър, Гърция и Франция.

"Нуждаем се от взискателен диалог. Солидарността с Гърция и Кипър, искам да бъда много ясен по този въпрос, не подлежи на преговори. Когато държава член на Европейския съюз е нападана, заплашвана, когато се нарушават нейните териториални води, европейците са длъжни да демонстрират солидарност. Подчертаваме нашата подкрепа за Гърция и Кипър", категоричен беше Еманюел Макрон.

По-рано Париж изпрати свои военноморски сили за участие в гръцки учения. Спорът в Средиземно море засили напрежението между лидерите на Турция и Франция, които си размениха словесни залпове по повод турската политика в Либия, Сирия и отношението на турските власти към опонентите на президента Ердоган.

От своя страна американският държавен секретар посети тази седмица гръцката военна база Суда бей на остров Крит, където има стотици военни на Вашингтон и насърчи диалога Атина - Анкара.

"Свободните пазари, а не "Газпром" трябва да вземат решения за енергийните доставки. Съединените щати дълбоко вярват, че развитието в Средиземно море трябва да осигури сътрудничество и да положи основи за трайна енергийна сигурност и икономически просперитет на целия регион", заяви Майк Помпео.

"Международното право остава стабилен компас за всички нас. Аз съм умерен оптимист, че е настъпило времето за дипломация", каза гръцкият премиер Мицотакис.

Миналата седмица Гърция и Турция се съгласиха по принцип да подновят преговорите за морските си граници "в бъдещо време". Те бяха прекъснати през 2016-а след 60 кръга и практически никакъв напредък в продължение на 14 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София срещу Рома и шампионите на Швейцария и Румъния
ЦСКА-София срещу Рома и шампионите на Швейцария и Румъния
Лудогорец: Поздравяваме ЦСКА за класирането в Лига Европа
Лудогорец: Поздравяваме ЦСКА за класирането в Лига Европа