НОВИНИ

Безвъзмездна помощ за превозвачите заради последствията от COVID-19

Николай Минков
от Николай Минков
12:08, 02.10.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Министрите на транспорта Росен Желязков и на икономиката Лъчезар Борисов подписват договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата за подкрепа за малки и средни фирми, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. Средствата се предоставят чрез схема за подпомагане от транспортното министерство.

30 млн. лева са средствата за подпомагане. Те са отпуснати по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност". Малките фирми ще могат да получат между 3000 и 450 000 лв., а условието да са имали 8% оборот за миналата година.

Магдалена Милтенова - Конфедерация на автобусните превозвачи: Това е една доста дълго чакана от нас мярка. Много труд положихме с колегите и от двете министерства, за което много им благодаря. Наистина е жизнено важно за нас тя да стартира, защото тя ще даде една глътка въздух, за да можем да оцелеем, защото ситуацията наистина е много драматична във всичките сфери на транспорта, било то случайни превози, било превоз по редовни автобусни линии, специализирани превози. Виждате, че постоянно сме в стрес дали децата ще продължат да учат, дали хората на практика извършващи този вид превози ще могат да работят през зимния период. По отношение на туристическите пътувания ситуацията също е доста тежка.

Около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката. Кандидатстването ще е по облечена процедура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скоростно изкачване по пътеката до Копитото в памет на Боян Петров
Скоростно изкачване по пътеката до Копитото в памет на Боян Петров
Дават 30 млн. лв. за малки и средни автобусни превозвачи
Дават 30 млн. лв. за малки и средни автобусни превозвачи