НОВИНИ

Показват уникални снимки на Махатма Ганди, правени от Борис Георгиев

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 02.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Култура

2 октомври е повече от 10 години Световен ден на ненасилието, обявен от ООН, защото 2 октомври 1869 г. е рожденият ден на една от трите най-влиятелни личности на второто хилядолетие - Махатма Ганди.

Миналата година беше юбилейна - целият свят чества 150 години от рождението му. Днес ви показваме за пръв път уникални снимки на Махатма Ганди, направени от една от най-светлите личности на Европа и света през миналия век - българинът "Борис Георгиев от Варна".

"Борис Георгиев от Варна" - така се е подписвал големият наш художник - гражданин на света, наричан навсякъде художник на духа. Рисувал е Айнщайн и дъщеря му, Махатма Ганди и съпругата му - Кастурба, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру, кардинали...

Борис Георгиев оставя силна следа в живота на Махатма Ганди - Пророкът на Ненасилието, единственият от нашата цивилизация, победил насилието с ненасилие. Борис Георгиев е единственият художник, който рисува Махатма Ганди по време на молитва в ашрама му във Вартха, Индия.

На портрета има надпис от Учителя: "В нозете на бедните хора". И му прави уникални снимки - как се моли, медитира, работи на чакръка, среща се с хора...

Пламена Рачева - изкуствовед: Това, което ги сближава, е отношението им към живота - не само живота на човечеството, но и живота на всички живи същества на Земята. Трябва да оценим голямото доверие, което е имало между двамата велики - политика и водача - Махатма Ганди и художника Борис Георгиев.

Махатма - Великата душа го нарича навремето Рабиндранат Тагор. Но той не се е възприемал да го величаят и сам себе си е наричал Алпа Атма - Малката душа, равен на всички обикновени хора.

Автор: Даниела Кънева

Целия разговор с изкуствоведа Пламена Рачева можете да видите във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домусчиев с емоционално приветствие за Лудогорец
Домусчиев с емоционално приветствие за Лудогорец
Тотнъм влезе ударно в групите на Лига Европа
Тотнъм влезе ударно в групите на Лига Европа