НОВИНИ

Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:10, 02.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Двама бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" са предадени на съд заради катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души.

Става дума за Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Двамата ще отговарят за длъжностно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

От обвинението информираха още, че в периода 28 март 2018 до 26 юни 2018 г. Глосов не изпълнил служебните си задължения, като не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на изпълнителя "Трейс" да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на пътя.

Пътен експерт: Предлагаме нова методика за разследване на тежки катастрофи като тази край Своге

Прокуратурата посочва, че освен това, Глосов не направил и необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на състоянието на пътния участък, както и проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност.

Всичко това се налагало с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на пътни инциденти, уточниха от обвинението и подчертаха, че въпреки полученото в АПИ писмо от МВР-Своге на 24 януари 2018 г. с искане за взимане на незабавни мерки за обезопасяването на участъка, обвиняемият проявил бездействие.

Другият обвиняем - Атанасов, според прокуратурата, не изпълнил служебните си задължения в периода от 06.07.2018 г. до 29.08.2018 г.

След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да се вземе решение за разходването на средства за поддържането и ремонта на пътната отсечка.

Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в участъка, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

"Наред с това с действията си двамата целели да набавят за "Трейд" облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване на асфалтовото покритие в незадоволително състояние и съответно замяната му, съобщиха още от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хонда се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021
Хонда се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021
Домусчиев с емоционално приветствие за Лудогорец
Домусчиев с емоционално приветствие за Лудогорец