НОВИНИ

Разследването на тежката катастрофа край Своге е на финалната права

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:18, 22.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Разследването на катастрофата с автобус край Своге преди две години, при която загинаха 20 пътници, а други 10 бяха ранени, е на финалната си права. От прокуратурата съобщиха, че пострадалите, техните наследници и обвиняемите вече могат да се запознаят с материалите по делото. Това е първото разследване на катастрофа, при което отговорност се търси освен от причинилия инцидента шофьор и от отговорни за състоянието на пътя.

25 август 2018 г. - автобус с екскурзианти не успява да вземе завоя след Своге посока София и полита в пропастта. Резултатът - 20 загинали и 10 тежко ранени.

В първите часове след инцидента, по данни от тахографа, разследващите установяват, че автобусът се е движил с над 53 км в час, при ограничение от 40 км за този участък от пътя.

Шофьорът Григор Григоров е задържан, но разследващите решават, че тежкият резултат от трагедията може да не е само заради превишената скорост и действията на Григоров.

Ралица Данкова, прокурор в Софийската окръжна прокуратура: От една страна става въпрос за едно изключително тежко ПТП с много жертви. Съответно обществото изпитва нужда от справедливост и ние смятахме, че трябва да дадем такава като изследваме всички елементи на фактическата обстановка, които са допринесли за настъпване на този резултат. Тук трябва да припомня, че имаше много сигнали. Имало е повишена концентрация на ПТП-та в района.

Така освен стандартните за такива катастрофи технически експертизи на автобуса, разследващите възлагат и редица изследвания на самия път и асфалтовата настилка. Още първите разултати показват редица нарушения.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: Пътна настилка неотговаряща на изискванията за ремонт и на утвърдената рецепта. Като краен резултат положеният асфалт не отговаря на изискванията за съпротивление при хлъзгане, т.е. бил е по-хлъзгав от обикновеното.

Така с обвинения за катастрофата се сдобиват още шефът на базата, доставила асфалта, шефът на фирмата, извършила ремонта на пътя, ръководителят на обекта, както и строителният надзор.

От държавното обвинение твърдят, че всички те носят отговорност за тежкия резултат от катастрофата. Установени са още нарушения и по проектирането, за което са повдигнати обвинения на бивши началници в Пътната агенция, а разследването е предадено на Софийската градска прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 нови случая на коронавирус в Пловдивска област
50 нови случая на коронавирус в Пловдивска област
Бербатов: Връщането на Хендерсън ще помогне на Де Хеа
Бербатов: Връщането на Хендерсън ще помогне на Де Хеа