НОВИНИ

Протест в Пловдив за запазване на зелените площи

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 22.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Граждани и архитекти се обявиха срещу промени в Подробния устройствен план на квартал "Захарна фабрика" в Пловдив, които, според тях, дават възможност зелени площи да бъдат застроени. Въпреки протеста им преди началото на общинската сесия, текстовете бяха приети, а от местната власт обявиха, че няма да допуснат да се унищожава зеленина.

Според протестиращите, промените в Подробния устройствен план на квартал "Захарна фабрика" дават възможност за ограничаване на зелените площи в района.

Арх. Петкана Бакалова: В имоти, предвидени за озеленяване в един момент стават озеленяване и обществено обслужване. Това означава търговски функции, това означава ресторанти, магазини, това означава застрояване. Зелени площи в момента се предвиждат за паркиране и за улици.

Според главния архитект на Пловдив обаче, в определените имоти не може да се строи повече от това, което вече е направено.

Арх. Димитър Ахрянов, главен архитект на община Пловдив: Това е било решение на предишната администрация, те така са го възложили. - Ще се строи ли в зелени площи? - Не, доколкото зависи от мен.

Измененията в устройствения план бяха върнати от областния управител в частта им за четири имота. Макар и с леки промени от страна на вносителите, днес текстовете бяха прегласувани.

Без обществено обсъждане, за каквото настояваха протестиращите. Те се заканиха, че ще обжалват по съдебен път.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средно по 66 лв. за жилище до 70 квадрата ще възстановява "Топлофикация София"
Средно по 66 лв. за жилище до 70 квадрата ще възстановява "Топлофикация София"
Значителен ръст на русенци, започнали работа през юни
Значителен ръст на русенци, започнали работа през юни