НОВИНИ

Ямбол връща сутрешната гимнастика в училище

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 02.10.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Още

В ямболските училища възраждат утринната гимнастика. Преди четири месеца от общината в града отправиха предизвикателство към младите хора да се включат в инициативата "Играй гимнастика, бъди здрав" със свои атрактивни предложения на упражнения, включващи елементи на гимнастика, народни танци, зумба.

Инициативата "Играй гимнастика, бъди здрав" вече има своята реализация. Първото училище, в което се провежда утринна гимнастика, е Професионалната гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето" в Ямбол.

"Изключително съм въодушевена, тъй като тази утринна гимнастика оказва много позитивно влияние върху психиката и физиката на тези млади хора. Определено те стават много по-дисциплинирани, когато трябва да дойдат доста по-рано и имат ангажимент да проведат тази утринна гимнастика и то така, че те да бъдат доволни. Определено децата са тонизирани, по-спокойни, духовен и физически релакс, който за нашата гимназия ще стане задължителен и ще го въведем в правилника за устройство и дейността на училището", разказа директорът Мария Тонкова.

Че учениците от ямболската гимназия са приели инициативата като нещо свое, показа и пристигането им в училището далеч преди началото на гимнастиката. Имат и ясни аргументи за своето участие.

"Защото смятам, че е много по-добро и продуктивно начало на моя ден", казва Румяна.

- А харесват ли ти упражненията?

"Да, смятам, че са много лесни и удобни за всеки", допълва тя.

"Да, здравословно е... Аз като цяло излизам повече навън, но за другите деца е много по-добре. Щото те само на столовете, на компютрите", споделя Теодор.

В утринната гимнастика се включват и учителите.

"Полезно е и за нас също", казва учителката Стоилка Маркова.

- Има ли нужда от раздвижване в този забързан и в същото време доста заседнал живот, който водим?

"Абсолютно. Всички сме доста време седнали или пред компютри, или пред някакво друго средство, така че раздвижването е много важно за здравето", допълва учителката.

За да покаже своите упражнения, в утринната гимнастика се включи и световноизвестният акробат и заместник-кмет на Ямбол Енчо Керязов. Той самият сподели, че е израснал с утринната гимнастика и всеки ден преди работа продължава да прави упражнения в спортната зала. Така се родила и идеята за инициативата.

"Идеята се роди преди 4 месеца. Всяко училище изпращаше различни видеа, демо видеа на тази спортна гимнастика и ние съответно от общината създадохме комисия, която да разгледа тези видеа и да определи тези спортни водещи и именно тази ангажираност с децата, те да създават нещо и да го правят. Мисля, че именно това ще бъде основният фактор да бъде интересна за тях самите и да идват с голямо желание. Нашата идея преди всичко те да идват с желание и да усещат радост от тази утринна гимнастика, а не да бъде някакъв ангажимент, някакво задължение", споделя Енчо Керязов.

Във всички ямболски училища предстои да стартира утринната гимнастика.

"Имаме план как да я развием и как да я направим още по-интересна и да привлечем все повече и повече деца не само от нашия град, надявам се наистина децата от цяла България, всички училища в България така да им хареса тази идея и да възродим утринната гимнастика, защо не да бъде ямболска гимнастика", допълва зам.-кметът на Ямбол.

Инициативата скоро ще се доразвие, като към каузата ще бъдат привлечени известни хора, идоли на младите, които да се включат в утринната гимнастика и допълнително да насочат вниманието на децата към здравословен начин на живот.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Административни магистрати питат Съда на ЕС за казус с дете в еднополово семейство
Административни магистрати питат Съда на ЕС за казус с дете в еднополово семейство
Стамен Белчев: Съперниците са силни отбори
Стамен Белчев: Съперниците са силни отбори