НОВИНИ

Цял блок в пазарджишко село остана без канализация

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 02.10.2020
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Цял жилищен блок в пазарджишкото село Драгор е без канализация. Частната фирма, която е собственик на ВиК-мрежата в жилищната сграда, реши да я затвори. Над 200 души са заплашени да останат и без питейна вода от 15 октомври.

Отпадните води на цял жилищен блок в Драгор седмици наред се изливат по улицата, след като частната фирма собственик на водопровода и канализацията на жилищната сграда, затвори канализацията на блока. 35 години след като блокът е построен, неговите обитатели са поставени в абсурдна ситуация, която едва ли има аналог.

Сградата, в която живеят над 200 човека, е построена като ведомствена, а водоподаването и канализационната услуга са се осигурявали от тогавашното държавно предприятие.

"Защото някога, когато е построен блокът, селото няма канализация, не може, ВиК 2013-а, имат писмо, в което казват, че водопроводът в село Драгор е стар, не е подновен и не могат да захранят нито завода площадката, нито блока с питейна вода, а за отпадъчните води е абсурд, защото селото няма канализация и за това ние някога, когато са го продали този блок, са го предали с Акт 16, сигурно с вода и канализация, предполагам, така трябва да се предаде един блок, но в един момент ние се оказваме на никой", обяснява Генка Честименка.

Според Елена Джонева от фирмата, собственик на ВиК инсталацията, всичко това се прави, за да се привлече вниманието на институциите. Тъй като не е ВиК оператор, те заплащат много висока такса за водоползване, освен това се трупат загуби заради остарялата мрежа и за тях е непосилно да поемат разходите. За това искат този ангажимент да им отпадне.

"Понеже загубите са много в тоя водопровод. Значи те харчат 300 кубика, а на месец от там, защото аз мога да го отчитам, ние имаме кран тука и аз мога да го отчитам. Там отиваха в земята 5000 кубика. Тия 5000 кубика на нас ни се трупат на гърба, плащаме и в същото време никой не подменя мрежата. Подменихме мрежата миналата година, за да не търпим такива загуби, защото не можем да оставим -хората без вода", казва Джонева.

Според Мария Гълева, която живее във въпросния блок и работи във фирмата собственик на ВиК мрежата, от там вече предупреждават, че на 15 октомври и питейната вода може да спре, ако собственикът на "Информационни системи" Ангел Чолаков не се срещне с кмета на община Пазарджик Тодор Попов.

"Ако до 15 октомври няма среща с г-н Попов, ще спрат и питейната вода", обобщава Гълева.

В Драгор няма канализация и няма как отпадните води да бъдат включени в нея. Според кмета на селото има поне два варианта да се излезе от кризата. Те са били обсъждани на среща между институциите и ръководството на "Информационни системи". Единият е частната фирма да стане и ВиК оператор.

"По принцип има едно становище на ВиК, че дават съгласието си да остане моментното състояние, като собственикът "Информационни носители" да бъдат и собствен оператор на ВиК инсталациите. Другото е много по-сложно. Да се направи частична канализация, защото в селото няма такава по обясними причини, но това изисква много по-дълго време. Това са проекти, финансиране, просто във времето не знам кога ще стане", обяснява кметът на Драгор Георги Цонев.

Докато се водят разговори и се изпращат писма, ситуацията около единствения блок в Драгор става нетърпима. Шахтите преливат и отпадни води изтичат навсякъде около блока.

Моментната ситуация за хората от блока в Драгор изглежда безнадеждна. Те настояват за среща с кмета на Пазарджик, от който очакват помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясен съставът на България U19 за мачовете с Турция
Стана ясен съставът на България U19 за мачовете с Турция
AC/DC се завръщат на сцената?
AC/DC се завръщат на сцената?