НОВИНИ

Близо 4 пъти са се повишили учителските заплати за последните 10 години

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:16, 02.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Близо 4 пъти са се повишили учителските заплати за последните 10 години - тези данни на Националната статистика бяха оповестени от Синдиката на българските учители. В бюджета за 2021 г. пък се очакват половин милиард лева повече за образование, каза на учителите министър Красимир Вълчев. Вече е договорено и новото повишение на заплатите им от началото на следващата година.

1260 лева ще бъде стартовата учителска заплата от 1 януари догодина. Като цяло заплатите на педагозите ще скочат с между 15 и 16%. А в следствие на повишените вече на три пъти заплати все повече младежи учат педагогика, каза министър Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Най-голямото предизвикателство пред възрастовата структура, не само на педагогическия състав, но във всички системи, е да бъдат обезпечени с достатъчно млади хора. Затова и, вдигайки основните заплати, ние привлякохме повече хора в педагогическо образование, педагогическа професия.

1260 лв. става началната учителска заплата от януари

В същото време много учители се пенсионират и всяка година средната възраст на педагозите се снижава с около половин година. Била е 52 години през 2015 г., тази година се очаква да е 49. Сред учителите на срещата днес беше Величка Попова, доскоро млад учител, сега млад директор.

Величка Попова, директор на 8-ма детска градина, София: Аз мога да коментирам в рамките на тези осем години безспорно увеличението на заплатите е огромно. Аз съдя сама по себе си как започнах и докъде се стига в момента и мисля, че все повече учителите са мотивирани. Знаем, че това е едно от основните неща - заплащането.

Учителите представиха данни на Националната статистика, според които за десет години средните учителските заплати са скочили с 394%. През 2009 г. са били 444 лева, а след увеличението през 2021 г. ще са 1750 лева. Тогава средната за страната ще е 1500 лева или по-малка от учителската. Министър Вълчев припомни, че идват избори и е добре, който и да ги спечели, съотношението да остане в полза на учителските заплати.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Много е важно във всички политически платформи или поне на основните политически сили това да бъде ангажимент.

И от Синдиката на българските учители се надяват повишението да не спре до 2021 г.

Янка Такева, председател на СБУ: Нито едно правителство, казвам, да не си прави илюзията, че може да остави този възход в забвение.

Днес стана ясно, че финансовият министър Кирил Ананиев е обещал в бюджета за следващата година поне половин милиард повече за образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион падна върху влакова линия и се запали
Камион падна върху влакова линия и се запали
Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите в задочен спор за дейността на Гешев
Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите в задочен спор за дейността на Гешев