НОВИНИ

Лидерите от ЕС се разбраха да работят усилено за ваксина срещу COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 02.10.2020
Чете се за: 01:36 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Лидерите от Европейския съюз се разбраха да засилят координацията и работата по разработването и разпространението на ваксина срещу СОVID-19. Във втория ден от срещата на върха в Брюксел те обсъдиха функционирането на вътрешния пазар след пандемията от коронавирус и ускоряването на дигитализацията.

Българският премиер Бойко Борисов разговаря днес преди началото на срещата на върха с председателя на Европейската народна партия Доналд Туск.

Туск към Борисов: Имате нашата подкрепа!

Преди днешното заседание премиерът Борисов се срещна с Доналд Туск в централата на Европейската народна партия. След срещата Туск написа във фейсбук, че е имал открит разговор с българския премиер.

"По време на неговото управление страната измина дълъг път, но остават предизвикателствата. Необходими са допълнителни реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - нашите основни ценности. Демокрацията ще има последна дума на изборите", написа Туск.

От ГЕРБ съобщиха, че премиерът е получил подкрепата на ЕНП.

Европейските лидери обсъдиха днес пандемията от COVID-19. Според Урсула фон дер Лайен епидемичната обстановка в Европа остава тревожна и държавите трябва да си сътрудничат и да работят заедно с евроинституциите.

"Европейската комисия вече подписа два договора и в момента договаря пет нови. Водим преговори с още четири фармацевтични компании. Ние инвестираме в разработването на ваксина сега, за да гарантираме след това ускоряване на производството и достъпа до нея за гражданите на Европейския съюз", заяви Фон дер Лайен.

Бойко Борисов подчерта необходимостта от автономия на Европейския съюз по отношение на медицинското оборудване и лекарствата.

"Аз продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване, включително ваксини и лекарства, и, разбира се, болнично такова, трябва да бъдем абсолютно автономни като Европейски съюз от вноса от трети държави, още повече, ако имаме по-трудни политически отношения с тях. В това отношение България е готова да се включи с това, което организира като своя продукция - защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и всичко останало, което касае този процес", допълни Борисов.

На срещата на върха европейските лидери постигнаха съгласие за бързото налагане на санкции срещу 40 души в Беларус, отговорни за изборните фалшификации и репресиите през последните близо два месеца. Александър Лукашенко засега обаче не фигурира в списъка. Минск не закъсня с реакция, като обяви ответен списък със санкции и обеща да реагира на "всякакви недружелюбни действия".

Санкции за Русия и Беларус и конфликтът в Нагорни Карабах са сред акцентите на срещата в Брюксел

Лидерите от ЕС призоваха Русия да проведе безпристрастно разследване с международно участие на отравянето на Алексей Навални.

Те изразиха солидарност с Гърция и Кипър в конфликта им с Турция за сондажите в Средиземно море, но засега тонът им към Анкара остава дипломатичен.

Премиерите и президентите на 27-те държави призоваха и враждуващите страни в конфликта за Нагорни Карабах да седнат на масата за преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидери от цял свят, сред тях и Байдън, пожелаха на Тръмп скорошно оздравяване
Лидери от цял свят, сред тях и Байдън, пожелаха на Тръмп скорошно оздравяване
Минимално 1:0 за Царско село над Черно море
Минимално 1:0 за Царско село над Черно море