НОВИНИ

Около 1500 малки и средни автобусни фирми могат да получат безвъзмездна помощ

Николай Минков
от Николай Минков
19:05, 02.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Нова схема за 30 млн. лева в подкрепа на засегнатите от COVID-19 малките и средни автобусни фирми стартира днес. Средствата се отпускат от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Автобусните превозвачи могат да кандидатстват за суми между 3000 и 450 000 лв.

От Министерството на транспорта са изчислили, че около 1500 са малките и средни автобусни фирми, които могат да се възползват от безвъзмездната помощ.

Дават 30 млн. лв. за малки и средни автобусни превозвачи

От бранша поискаха по-малко бюрокрация при кандидатстването.

"Това, което на практика очакваме, е да се проведе една наистина облекчена процедура. Наистина е жизнено важно за нас тя да стартира, защото тя ще даде една глътка въздух, за да можем да оцелеем", коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Транспортният министър ги успокои.

"Парите ще се разпределят по оборота на фирмата, съвсем обективно. Достатъчно е да имате качеството и валиден лиценз за извършване на дейността", каза Желязков.

Проверка за корупционни практики сега е във фокуса на вниманието на Министерството на икономиката. Лъчезар Борисов заяви, че неговото ведомство кандидатства пред Брюксел за цялостен анализ на бизнес средата у нас. Вече имало и резултати от анкета сред произволно избрани 200 фирми за административен произвол.

"Пряка корупция не сме установили. Имаме 11 сигнала, които се работят от правоохранителните органи. Над 37 сигнала, които са общи, които са за административно забавяне", каза министър Борисов.

Скоро 173 млн. лева ще бъдат на разположение за микрофирмите чрез Оперативна програма "Конкурентоспособност", заяви Борисов. Той увери, че документите на 6000 отхвърлени по процедурата компании ще бъдат преразгледани отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите в задочен спор за дейността на Гешев
Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите в задочен спор за дейността на Гешев
Пътници спасиха коте, заклещено в гумата на автобус от градския транспорт
Пътници спасиха коте, заклещено в гумата на автобус от градския транспорт