НОВИНИ

Лидери от цял свят, сред тях и Байдън, пожелаха на Тръмп скорошно оздравяване

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:20, 02.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Срив на борсите и несигурност около това как ще продължи кампанията преди президентските избори, след като Доналд и Мелания Тръмп съобщиха, че са заразени с COVID-19. 74-годишният държавен глава има леки симптоми на вируса и се лекува в Белия дом. Той и първата дама са се заразили от една от президентските съветнички.

На 15 октомври Тръмп трябва да се изправи срещу Джо Байдън за втори дебат, който не е сигурно, че ще се проведе. Байдън съобщи, че не е заразен.

Тръмп и Мелания са с коронавирус

30 септември, Минесота. Доналд Тръмп раздава шапки на свои симпатизанти. Подобно на повечето му предизборни митинги и на този малцина са с маски. Само няколко часа по-късно, 45-ият американски президент съобщи, че има коронавирус.

"Тази вечер Първата дама и аз дадохме положителни проби за COVID-19. Карантината и процесът по възстановяването ни започват незабавно. Ще минем през това заедно", заяви Тръмп.

При последните медицински изследвания на президента, личният му лекар съобщи, че той е в добро здраве, но с наднормено тегло. 74-годишният Тръмп е с леки симптоми. Той и съпругата му Мелания се лекуват в Белия дом. Предполага се, че са се заразили от съветничката Хоуп Хикс. Не се съобщава дали и други членове на президентското семейство са с COVID-19.

Джентълменски ход от страна на другия кандидат за Белия дом - демократа Джо Байдън, който написа в Туитър:

"С Джил пожелаваме на президента Тръмп и първата дама Мелания Тръмп бързо възстановяване. Ще продължим да се молим за здравето и безопасността на президента и неговото семейство".

В дебата на 29 септември двамата не се ръкуваха и стояха на повече от 3 метра разстояние. Водещият ще се изследва.

Пожелания за скорошно оздравяване на президентската двойка дойдоха от лидери от целия свят, включително от бразилския президент Болсонаро и британския премиер Джонсън, които също преболедуваха вируса.

Самият Тръмп почти никога не е носил маска на публични места, а неотдавна се подигра на Байдън, че е прекалено предпазлив.

"Някак не мога да си представя как стоя в Овалния кабинет и посрещам президенти, премиери, диктатори, крале и кралици с маска. Просто не го виждам", заяви тогава той.

Новината за заразяването на Тръмп повдига въпроси около хода на кампанията за Белия дом и светкавично даде своето отражение на борсите, които отчетоха чувствителен спад на долара. Темата коментира в предаването "Светът и ние" финансистът Кен Лефковиц.

"Фондовата борса падна с около 2%, което е умерен спад. Не е криза на борсата, и държавните облигации леко се покачиха", коментира финансистът.

В началото на пандемията Тръмп отричаше, че вирус изобщо съществува, а впоследствие изрази увереност, че страната му няма да бъде засегната от него. Сега Съединените щати заема едно от челните места по брой жертви и заразени.

"Вирусът няма шанс срещу нас. Няма държава, която да е по-подготвена и по-устойчива от Съединените щати", каза Тръмп преди месеци.

Само 32 дни преди изборите за президент Тръмп продължава да изостава в надпреварата за Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Определиха датите за олимпийската квалификация по таекуондо в България
Определиха датите за олимпийската квалификация по таекуондо в България
Лидерите от ЕС се разбраха да работят усилено за ваксина срещу COVID-19
Лидерите от ЕС се разбраха да работят усилено за ваксина срещу COVID-19