Във Великобритания са притеснени от нарастващия брой студенти, заразени с коронавирус

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:50, 02.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Тревогата сред студентите в британски университети расте на фона на все по-високия брой заразени с COVID-19 във висшите училища и липсата, според тях, на адекватна реакция от властите.

Огнища има в поне 50 университета на Острова, а все повече студенти се самоизолират в общежития и апартаменти под наем, но без ясни инструкции какво ги чака в следващите седмици и до края на учебната година.

Първите седмици на учебната година за много студенти са тягостни. Не само в района на Манчестър Метрополитън юнивърсити. Тук 1700 студенти са в самоизолация и то съвсем скоро след пристигането си за семестъра.

Евелин Суийни, председател на Студентския съюз-Манчестър Метрополитън Юнивърсити: "Ситуацията е много трудна, особено за най-младите и първокурсниците, които вероятно са и в нов непознат град. Това е плашещо."

Повечето университети предлагат смесена форма на обучение между присъствие в зала и онлайн курсове. На този фон се сбъдват прогнозите за ръст на случаите във висшите училища.

Гавин Уилямсън, министър на образованието: "Неизбежно е и в университетите да се появяват случаи на COVID, също както и в другите общности. Но вярвам, че университетите са много добре подготвени да се справят с възникване на огнища и работят със сектора на здравеопазването, за подкрепа и съдействие при нужда."

Но много от студентите не споделят оптимизма на министъра. По прозорците на апартаменти, наети от студенти, се появиха послания, в които те броят дните без обучение, за което плащат скъпо - в този случай 9250 лири. Различни организации оказват подкрепа на студентите в самоизолация с доставки на храна и други необходими неща. Университетът в Манчестър им е предоставил ваучери за хранителни продукти и опрощаване на наем за две седмици.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: "Искам да отдам заслуженото на студентите, чиято първа година в университетите, няма нищо общо с това, което биха могли да си представят. Уверявам ви, подготвят се планове, които да дадат възможност на студентите да се приберат спокойно у дома за Коледа."

Милисънт Метц, студентка по медицина, Кингс колидж - Лондон: "Един ден ни казват - не е разрешено да си отидете за Коледа, на другия - разрешено е. Като студент по медицина се тревожа, че ако се прибера, нося риск за семейството си. Така че да ми казват да си отида у дома за Коледа не съответства на моята личност. Ние не сме 18-годишни, които искат да са по заведения нонстоп."

Студентите не приемат да са изкупителната жертва за растящия брой заразени и настояват, че са достатъчно отговорни или поне точно толкова, колкото всички останали групи в обществото.

Недоволството расте заради липсата на план как да се действа при неизбежния развой на събитията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах
Новините на турски език по БНТ - 20 години с мисъл за всеки
Новините на турски език по БНТ - 20 години с мисъл за всеки