НОВИНИ

Във Великобритания са притеснени от нарастващия брой студенти, заразени с коронавирус

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:50, 02.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Тревогата сред студентите в британски университети расте на фона на все по-високия брой заразени с COVID-19 във висшите училища и липсата, според тях, на адекватна реакция от властите.

Огнища има в поне 50 университета на Острова, а все повече студенти се самоизолират в общежития и апартаменти под наем, но без ясни инструкции какво ги чака в следващите седмици и до края на учебната година.

Първите седмици на учебната година за много студенти са тягостни. Не само в района на Манчестър Метрополитън юнивърсити. Тук 1700 студенти са в самоизолация и то съвсем скоро след пристигането си за семестъра.

Евелин Суийни, председател на Студентския съюз-Манчестър Метрополитън Юнивърсити: "Ситуацията е много трудна, особено за най-младите и първокурсниците, които вероятно са и в нов непознат град. Това е плашещо."

Повечето университети предлагат смесена форма на обучение между присъствие в зала и онлайн курсове. На този фон се сбъдват прогнозите за ръст на случаите във висшите училища.

Гавин Уилямсън, министър на образованието: "Неизбежно е и в университетите да се появяват случаи на COVID, също както и в другите общности. Но вярвам, че университетите са много добре подготвени да се справят с възникване на огнища и работят със сектора на здравеопазването, за подкрепа и съдействие при нужда."

Но много от студентите не споделят оптимизма на министъра. По прозорците на апартаменти, наети от студенти, се появиха послания, в които те броят дните без обучение, за което плащат скъпо - в този случай 9250 лири. Различни организации оказват подкрепа на студентите в самоизолация с доставки на храна и други необходими неща. Университетът в Манчестър им е предоставил ваучери за хранителни продукти и опрощаване на наем за две седмици.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: "Искам да отдам заслуженото на студентите, чиято първа година в университетите, няма нищо общо с това, което биха могли да си представят. Уверявам ви, подготвят се планове, които да дадат възможност на студентите да се приберат спокойно у дома за Коледа."

Милисънт Метц, студентка по медицина, Кингс колидж - Лондон: "Един ден ни казват - не е разрешено да си отидете за Коледа, на другия - разрешено е. Като студент по медицина се тревожа, че ако се прибера, нося риск за семейството си. Така че да ми казват да си отида у дома за Коледа не съответства на моята личност. Ние не сме 18-годишни, които искат да са по заведения нонстоп."

Студентите не приемат да са изкупителната жертва за растящия брой заразени и настояват, че са достатъчно отговорни или поне точно толкова, колкото всички останали групи в обществото.

Недоволството расте заради липсата на план как да се действа при неизбежния развой на събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах
Армения е готова да преговаря чрез посредници за Нагорни Карабах
Новините на турски език по БНТ - 20 години с мисъл за всеки
Новините на турски език по БНТ - 20 години с мисъл за всеки