НОВИНИ

Предизвикателството да отглеждаш кейл

bnt avatar logo
от БНТ
22:50, 02.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В българското земеделие през последните години навлизат все повече нетрадиционни за страната ни култури. Сред тях и зеленчуци, които постепенно стават част от родната трапеза. Растението кейл - добре познато с качествата си в Северна Европа, вече се отглежда успешно на различни места у нас, включително и в града на минералната вода - Хисаря.

От пет години Анелия и Стефан Георгиеви са се посветили на биологичното отглеждане на кейл. Семената взели от ферма от Англия и започнали с опитите за засаждане.

Анелия Георгиева: Решихме да пробваме дали изобщо ще се развива в нашите климатични условия, дали ние ще успеем да го отгледаме, защото е непознато растение за нашите земи и не знаехме доколко ще е устойчиво на климат, на вредители.

Зеленчукът, известен и като къдраво зеле, е наричан суперхрана заради полезните си качества. Съдържа фибри, протеини, антиоксиданти, витамини. Оказва се, че издържа на студ и суша.

Стефан Георгиев: Може да достигне до метър, при по-добра дъждовна година. Тази година беше много суха. Капково напояване сме си направили и така поливаме.

От растението могат да се приготвят салати и ястия, но то все още не е достатъчно познато.

Епидемията от коронавирус е създала проблеми при производството и продажбата на продукта, обясняват производителите.

Анелия Георгиева: Тежичко беше, тъй като страхът налегна всички ни, и нас включително, много дръпна работната ръка. Трудно беше да стигнеш до крайния потребител.

За да използват максимално качествата на зеленчука, стопаните от Хисаря произвеждат и чипс от кейл по специална технология.

Автор: Галена Паскова, Виолин Палейков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Камбуров вкара хеттрик срещу Ботев Пд при разгром на ЦСКА 1948
Мартин Камбуров вкара хеттрик срещу Ботев Пд при разгром на ЦСКА 1948
Облекчават режима за колекционерските оръжия
Облекчават режима за колекционерските оръжия