НОВИНИ

Над 200 души подкрепиха каузата за защита на природата в Сливнишко

bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 03.10.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това можете да се порадвате, ако посетите селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, в община Сливница. Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.

Над 200 души заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушена по този начин, като се включиха в „Бягане за Радуловци. Надбягай мината". Събитието е в подкрепа на местните хора и Община Сливница и е организирано от „Грийнпийс" – България.

„Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се планира изграждането на тази нова въглищна мина. Организираме „Бягане за Радуловци", за да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век," коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс" – България.

През 2018 г. „Минна компания" ЕООД получи концесия за добив на въглища, предназначени за замърсяващия ТЕЦ „Бобов дол". Възраженията на местните хора не дават резултат. В крайна сметка те решават да оспорят разрешаването на проекта в съда и в момента вече тече дело срещу дадената концесия.

В бягането участваха над 130 души, сред които професионалният бегач и ориентировач Кирил Николов-Дизела, който официално подкрепи каузата, победителят на състезанието „Витоша 100" Ивайло Атанасов, олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова, хора от района на Сливница и още много любители бегачи и привърженици на каузата.

„Имаме един от редките шансове да дадем гласа си предварително за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато вече няма много какво да се направи," заяви Кирил Николов-Дизела, професионален бегач, професионален планински бегач и ориентировач.

В делото участва и Община Сливница, която представлява интересите на местното население и също има собствени земи на засегнатата територия.

„Всеки с просто око може да види защо не искаме да има мина. Като погледнете тази цялата природа. Като си представите, че градът е на 22 км от София, всичките ни села са на около 30 км от София. Във всяка една нормална държава, където и да отидете – около големите градове са едни от най-луксозните места за живеене. Ние в тази посока искаме да се развиваме," коментира кметът на град Сливница Васко Стоилков.

В района на селата има екопътеки, язовир, подходящ за водни спортове със съоръжения за практикуване на уейкборд, а Алдомировското блато, защитена местност и дом на защитени птици, също е наблизо. Свързаните с тях възможности за работа биха могли да бъдат отблъснати, ако мината бъде открита, а регионът може да стане много по-малко привлекателен за бъдещите инвеститори.

Въпреки че през годините не липсват запитвания от медии по казуса, от правителството и от компанията концесионер отговори липсват.

Събитието е част от международна мобилизация за защита на климата. Активисти, местни общности и екологични организации заедно организират над 90 различни акции в 26 държави и настояват да се грижим за хората и планетата, която е наш дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Василев ще обжалва екстрадицията си
Цветан Василев ще обжалва екстрадицията си
Вицепрезидентът Йотова участва в Деня на тракийската памет в Маджарово
Вицепрезидентът Йотова участва в Деня на тракийската памет в Маджарово