НОВИНИ

2 500 домакинства от Димитровград могат безплатно да сменят печките си на твърдо гориво

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 04.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Безплатна смяна на печките на твърдо гориво с екологични и евтини алтернативи, газ и климатици. Такава възможност имат 2 500 домакинства в община Димитровград. Това е единственият необластен град в страната, който е спечелил проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

1 414 са вече одобрените домакинства от Димитровград, от чиито комини скоро няма да излиза пушек през зимата.

Почти всички домакинства от улица в Димитровград сменят отоплението на твърдо гориво с газ и климатици, при това безплатно. Възможността им дава проект на общината.

"Събрахме се няколко комшии, подадохме документи, за да пуснат точки до къщите ни, защото иначе е скъпо, ако си плащаме", каза Ваня Славова.

За семейство Славови тази зима ще е последната, през която се ползва камина с дърва.

"Не мога да кажа сега как ще е газта, но по принцип за дърва горе-долу гориме по два кубика на месец и отделно плащаме по 100 лв. ток. Това е зимния период", каза Ваня Славова.

Да е по-чист въздухът, който дишат хората в Димитровград, е целта на проекта, тъй като битовото отопление на твърдо гориво, е най-големият замърсител.

"Проектът, освен че е много, много екологичен, е и изключително социален, знаете това е безвъзмездна финансова помощ, изцяло, на 100% се финансира по оперативна програма "Околна среда", така че за мен е изключително радостно това, че близо 2500 домакинства ще могат да подменят с алтернативен начин на отопление сега действащите печки на дърва и въглища", каза Иво Димов, кмет на Община Димитровград.

Те ще бъдат събрани и рециклирани.

"Има вероятност това да стане дори в началото на следващата година. Затова питахме хората, когато си подаваха документацията, дали са съгласни да им бъде подменен уреда и в самия отоплителен сезон", каза Борислав Тафраджийски, ръководител дейности по проекта.

От вече одобрените домакинства 882 са поискали да получат климатици, останалите ще се отопляват с природен газ или пелети и така реално няма да замърсяват въздуха.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е намушкан във влака София - Бургас
Мъж е намушкан във влака София - Бургас
Борисов: Щом изразяват недоволството си, значи има демокрация
Борисов: Щом изразяват недоволството си, значи има демокрация