НОВИНИ

Проблеми с ЖП транспорта, гара се превърна в автобусна спирка

Николай Минков
от Николай Минков
16:23, 04.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
У нас
Снимка: Архив/ БГНЕС

Неволи по пътя - усложнения за пътниците на влаковете и шофьорите по магистрала "Тракия".

От няколко дни пътническата гара в Добрич се превърна в автобусна спирка, защото няма достатъчно локомотиви. Автобусите закъсняват с часове.

Ремонтите по магистрала "Хемус" пък пренасочиха хората от личните автомобили към железницата. Така по линията през Искърското дефиле също вече не достигат мотрисите.

Ремонти и по магистрала "Тракия". След серия инциденти опасната отсечка от Чирпан до Стара Загора ще бъде обновена.

Да си купиш билет за влак, но да трябва да пътуваш с автобус - това се случва на пътниците на гара Добрич. Пътуващи през Искърското дефиле пък се оплакват, че чакат полунощ, за да излезе разписанието на БДЖ за деня и да разберат в колко тръгва ранният влак за Своге.

Вече четвърти ден на гарата в Добрич не пристигат и не тръгват влакове. БДЖ спря композициите по маршрута Варна - Повеляново - Добрич - Кардам и ги замени с автобуси.

"Купуваш си билет за влака, а те качват по автобуси - чакаш много. В момента съм чакал час и 20 минути, за да дойде автобуса", споделя Валери Влайков.

Закъсненията изнервят всички.

"Вижте и колко закъснява - трябваше да бъдем тук преди 2 часа. Еми, аз да взема една каруца може би ще стигна по-бързо", каза Веселин Заимов.

"Тая връзка с Повеляново с автобус е ужасна! Слизаш от влака, през мръсния подлез, има вероятност да падна. Изкачване - още по-трудно и от рампата горе, пак много стъпала", заяви Иван Бояджиев.

От БДЖ успокояват, че до месец ще пуснат влаковете.

Константин Азов - директор "Продажби и обслужване" - БДЖ: "Поемам ангажимента от 1-ви ноември да се възстанови влаковото движение. Искам да успокоя хората в региона, че не смятаме да закриваме гари и да освобождаваме хора".

Проблемът бил в забавени ремонти на локомотивите, обслужващи маршрутите

"Прави се основен ремонт на 20 електролокомотива. Мотрисите "Сименс", поради глобалната пандемия и забавянето на сроковете на външни изпълнители, голяма френска фирма се зае с пълното обновяване на мотрисите. Сега вече до края на годината очакваве първите мотриси да бъдат реновирани", обясни Константин Азов.

И за друг проблем, отново по линията София -Варна, сигнализираха граждани.

"В продължение на може би 2,3, месеца БДЖ системно отменят един влак, който пътува от София за Лакатник. Влакът тръгва в 6.10 от София и с този влак пътуват много работници и ученици. Съобщението се появява след 12 часа след полунощ и нали разбирате, че пътниците няма как да разберат от предния ден, че влакът е отменен", обясни Бойко Драганов.

Единствената алтернатива остават маршрутките, но не били надеждни.

"Моята съпруга работи в Своге и всяка сутрин ставаме и гледаме в интернет има ли влак или няма", каза Бойко Драганов.

От БДЖ обясниха, че заради пътните ремонти по магистрала "Хемус" в Искърското дефиле, пътуващите с коли и автобуси се пренасочили към влаковете. Мотриси и служители обаче на достигат.

Константин Азов - директор "Продажби и обслужване" - БДЖ: "Опитваме се и увеличаваме съставите на тези влакове, които преминават през Искърското дефиле. Опитваме се наистина да няма хора по гарите".

От БДЖ увериха, че с новото разписание на влаковете проблемът ще бъде решен, а до края на годината по линиите София - Варна и София - Бургас ще бъдат пуснати 2 чисто нови електрически локомотива.

Репортер: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Животът на бездомните животни" в 28 кадъра
"Животът на бездомните животни" в 28 кадъра
Какво още не знаем за филма "Титаник"
Какво още не знаем за филма "Титаник"