НОВИНИ

КТ "Подкрепа" и БСК подкрепят удължаването на мярката 60/40

Николай Минков
от Николай Минков
08:54, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно онлайн днес. Социалните партньори ще обсъдят продължението на мярката 60/40, като идеята е тя да работи до края на годината.

Българската стопанска камара и Конфедерацията на труда ще подкрепят удължаването на мярката 60/40. Това заявиха в "Денят започва" по БНТ Димитър Бранков и Димитър Манолов.

Мярката 60/40 до момента е запазила работните места на около 300 000 души на фона на близо 3 млн. работещи, или това е 10% от всички заети. Въпреки това работодателите ще подкрепят предложението на правителството за нейното продължаване и разширяване на обхвата с нови сектори.

"Това, което предлагаме, е един дългосрочен характер напред във времето, тъй като, ако се появят и други вируси и други подобни извънредни епидемиологични обстановки, очевидно това трябва да бъде законодателно закрепено, за да има предвидимост, какво може да очаква бизнесът, работещите и изобщо целият пазар на труда", коментира председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според лидера на КТ "Подкрепа" очакванията, че мярката 60/40 ще изсветли икономиката, засега не се оправдават заради малкия процент фирми, които са се възползвали от нея, но пък се наблюдава позитивен фискален ефект.

"Не можем да очакваме някакви драматични изсветлявания, още повече, че тези предприятия с тези 300 000 човека така или иначе са си били на светло. Колкото и да е странно, в хазната са се повишили приходите от ДДС, което значи едно-единствено нещо, че по-малко ДДС е било откраднато или невнесено", заяви Димитър Манолов.

Правителството предлага и сектор "Транспорт" да бъде включен в обхвата на мярката 60/40. Критериите засега се запазват: деклариране на заетост, спад на продажби и приходи.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция за рециклиране помага за изграждане на футболни врати и маса за тенис във Варна
Акция за рециклиране помага за изграждане на футболни врати и маса за тенис във Варна
Служител от правосъдното министерство е с COVID-19, затварят сградите за дезинфекция
Служител от правосъдното министерство е с COVID-19, затварят сградите за дезинфекция