НОВИНИ

108 години от Освобождението на Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 05.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Днес се навършват 108 години от Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония от османско робство. Датата 5 октомври е и празник на града.

Благоевград отбелязва на две дати своето Освобождение от османско робство. Една е на 12 февруари 1878 г., а другата - 5 октомври 1912 г.

"Първата дата е Освобождението, което е за цяла България. За съжаление, Берлинският договор разкъсва българските земи и Горноджумайско отново остава под властта на османския султан. Това е причината през 1912 г. на 5 октомври градът да се наложи отново да бъде освободен", обясни вр. и.д. директор на Регионалния исторически музей д-р Кирил Алексиев.

В музея се пазят снимки на ген. Спас Георгиев, калпаци от македоно-одринското опълчение, различно въоръжение, снимки на войводата Ичко Бойчев, телеграми от гражданите на Горна Джумая до цар Фердинанд, прочувствено писмо до бащата на подпоручик Борис Змияров - първия български офицер, който загива в Балканската война. Знамето на македоно-одринското дружество също е изложено в регионалния музей.

По-късно днес дружество "Традиция" ще представи реплики на знамена уникати, военни знамена на площада в Благоевград. Това ще бъде кулминацията на честванията.

Днес в 9:00 ч. откриват и паметна плоча на освободителя на града ген. Спас Георгиев. А през целия ден ще има военни ритуали, ще бъде отдадена почит на всички, които са дали живота си за свободата на Благоевград.

В 18.00 ч. тази вечер гост на града ще бъде и президентът Румен Радев. Ще има концерт на ансамбъл "Пирин", група "Сигнал" , а вечерта ще завърши със светлинно и огнено шоу.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астън Вила разгроми шампиона Ливърпул със 7:2
Астън Вила разгроми шампиона Ливърпул със 7:2
Борислава Христова дебютира в Полша с победа
Борислава Христова дебютира в Полша с победа