НОВИНИ

Столичани ще могат да участват пряко в избора на проекти за София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:15, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

Над 5000 са частните имоти в парковете в София. Проблемът с частните терени в парковете и терените за озеленяване е спешен, защото за повечето терени срокът за изкупуване изтича през 2022 г. Вече се готви доклад с предложение за имотите за изкупуване, средствата за които да влязат в бюджета за догодина.Кметът Йорданка Фандъкова днес представи и програма за проекти с участието на гражданите. Така те ще имат пряк достъп във формирането на инвестиционната програма за 2021 г.

Анализът на имотите е почти готов, като те са с различна степен на спешност. Най-сериозен проблем с такива частни имоти има в зелените клинове, които свързват града с планината - "Кръстова вада", парковете Източен, Западен, Северен, "Въртопо", "Лозенец" и Южен. Освен с пари, компенсацията може и да е възможност за инвестиция на друго място.

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Собствениците на тези имоти през годините се чувстват ощетени, несправедливо отредени за озеленяване. Обикновено собствениците на тези имоти очакват едни доста по -големи обезщетения от тези, които са данъчните оценки.

Общинското предприятие "Софпроект" се трансформира на "Софияплан" и вече ще отговаря за цялостното пространствено планиране на София. Задачата на новото амбициозно ръководство е да обединят всички стратегии за развитие на София.

Арх. Любо Георгиев "Софияплан": В момента имаме 28 стратегии и програми за развитие , 10 стратегически плана , отгоре на всичко общ устройствен план ,както и десетки подробни устройтвени планове. Това е нашата цел , на базата на "Визия за София" да променим всички стратегии, така че да има една система за оценка на средата, за планиране на средата.

А занапред всички граждани на София ще могат пряко да участват в проектите. Йорданка Фандъкова представи програмата "СОФИЯ ИЗБИРА ".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тоест, гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти. Бюджетът, който предвиждаме да отделим за тази програма, е в размер на 1,5 милиона лв.

От днес до 25 октомври можете да изпращате вашите идеи на имейл sofia.izbira@sofia.bg. Гласуването ще е през ноември, а проектите, които получат най-много гласове ще бъдат изпълнени догодина. Сред предложенията вече са няколко проекта за осъвременяване на градската среда в столицата. Това са изгледна площадка и заслон на "Копитото", детски парк в "Младост", скейт парк в "Надежда" и реконструкция на ул."Будапеща".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните действия в района на Нагорни Карабах продължават
Военните действия в района на Нагорни Карабах продължават
Марсилия удържа равенство срещу Лион с 10 човека
Марсилия удържа равенство срещу Лион с 10 човека