Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пускат предсрочно първия участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница

bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В началото на ноември ще е готов участъкът от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница, което е близо половин година по-рано от предвиденото по договор, съобщават от АПИ.

Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95%, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък.

За улеснение на трафика към ГКПП "Калотина" поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-ти и 20-ти км и 21-ви и 25-ти км. Ако метеорологичните условия са добри до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-ти до 29-ти километър.

Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започнаха през месец май м.г. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит.

Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е "ГБС Инфраструктурно строителство" и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

В участъка има два нови пътни възела "Сливница 1" и "Сливница 2", които са с енергеофектовно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП "Калотина" – София осигурява връзка към трансевропейски коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

Магистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето ѝ е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Участъкът от ГКПП "Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари т.г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Не се налага затягане на мерките, въпреки ръста на случаите
Здравният министър: Не се налага затягане на мерките, въпреки ръста на случаите
„Четири лапи“ с международна петиция за условията в българските зоопаркове
„Четири лапи“ с международна петиция за условията в българските зоопаркове