НОВИНИ

Втори фалстарт на делото за строежа в Алепу

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:11, 21.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Втори фалстарт на делото "Алепу" за строежа на хотел в защитената местност край Созопол. Причината, поради която днес беше отложено заседанието, е болничен лист и ангажименти в чужбина на една от страните - "Главболгарстрой".

Според прокуратурата строителното разрешително на хотелския комплекс трябва да бъде обявено за нищожно. Има и нарушения на екологичното законодателство.

За втори път не се дава ход на делото по казуса "Алепу", след като в края на юли заседанието не започна заради липсата на представител на фирмата инвеститор. Този път техен защитник присъства в съдебната зала.

Петър Кошничарски, адвокат на "Алепу Вилидж": На вас ли трябва да го кажа или на съда? - Ние сме представители на обществото. - И какво, за да вземете някакво решение ли? - Искаме всички страни да представим, вашата позиция. - Нямаме позиция. Питате какво? Да си направя самопризнание и да се обеся тук пред вас, за да бъде по-впечатляващо за общественото мнение?"

От прокуратурата смятат, че има нарушения на екологичното законодателство. По думите на прокурор Христо Колев, има две защитени зони, които са в близост до този строеж и трябва да бъде извършен ОВОС. И днес делото не стартира.

Христо Колев, прокурор: "Редовно са призовани този път всички страни, но са представили болнични и невъзможност за участие поради командировка в страната".

Тезата на Община Созопол е, че протестът на прокуратурата не трябва да бъде уважаван. Представителят на Община Созопол по казуса.

Юрий Бошнаков, адвокат на Община Созопол: „Считаме, че тезата на Окръжна прокуратура е не състоятелна, тъй като оспореното разрешение за строеж касае изграждането на обект, обем, различен от този, за който е издадено първоначалното разрешение за строеж".

Третият опит за старт на делото ще е през октомври.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни банки в съмнителни схеми за 2 трилиона долара
Световни банки в съмнителни схеми за 2 трилиона долара
Пожар гори край санданското село Левуново
Пожар гори край санданското село Левуново