НОВИНИ

Две доживотни присъди без право на замяна по делото за атентата на "Сарафово"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 21.09.2020
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

След 8 години съдът произнесе присъди за двамата подсъдими за атентата на летище "Сарафово". Доживотен затвор без право на замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. В смъртоносната атака загинаха 7 души - 1 българин, шофьор на автобус, петима израелски туристи и самият атентатор Мохамед Ел Хюсейни. 40 души бяха ранени. Съдът присъди Фарах и Хасан да платят и рекордни обезщетения. Интерпол все още ги издирва с червена бюлетина.

Осъдените на първа инстанция за смъртта на Мустафа Кьосев и петима израелски туристи. На ранената екскурзоводка Данка Иванова и на още 39 граждани на Израел са в неизвестност и никой не може да каже дали те някога ще излежат наказанията си. Нито дали някой от пострадалите ще получи дори и стотинка от присъдените общо над 100 милиона лева обезщетения.

Присъдата не е окончателна, но ако не бъде обжалвана от служебните адвокати на Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан ще влезе в сила след 15 дни. Тогава ако някой от тях бъде задържан, в която и да е друга държава, България ще иска да ни бъде предаден за излежаване на присъда за тероризъм.

Две доживотни присъди без замяна, още две по десет години за ползването на фалшиви шофьорски книжки и общо над 100 млн. лева обезщетения за близките на загиналите и пострадалите отсъди българския съд спрямо Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата са обявени за издирване вече 7 години и са задочно подсъдими, а адвокатите им не са решили дали ще обжалват.

Жанет Желязкова, служебен адвокат на Хасан Ел Хадж Хасан: Не очаквах съда въз основа на доказателствата, които са по делото да наложи най-тежката присъда, която е предвидена по нашия наказателен кодекс. - Тогава защо се колебаете дали да обжалвате? - Това е изненада за мен, така че аз не мога да кажа сега дали ще обжалвам или не.

На 18 юли групата израелски туристи е посрещаната на бургаското летище от екскурзоводката Данка Иванова. Тя се оказва и на метри от взрива. 8 години по-късно, пострадалите при атентата още са в шок.

Ивелин Димитров, адвокат на пострадалата Данка Иванова: Тя въобще не иска да се връща, защото както се разбра и от изказванията на другите свидетели по видеоконферетна връзка, те все още страдат. Включително имаше и някои от свидетелите през цялото време на разпита плакаха.

Адвокат Димитров определи присъдата като декларативна поради факта, че Хасан и Фарах са в неизвестност и така дори да влезе в сила тя най-вероятно няма да бъде изпълнена и двамата нито ще лежат в затвора, нито ще платят обезщетение. Съдът присъди Данка Иванова да получи 100 хиляди лева.

Ивелин Димитров, адвокат на пострадалата Данка Иванова: Тя не работи вече като екскурзовод. Пробвала е на следващата година, но просто каза, че самото минаване покрай мястото на атентата й причинява страдания.

От прокуратурата определиха присъдата като очаквана и справедлива, отговаряща изцяло на събраните доказателства за участието на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан в подготовката и извършването на терористичния акт. Според прокурор Щъркелова не е предрешено, че двамата ще останат безнаказани.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура: Лицата продължават да бъдат издирвани по канала на Интерпол с Червена бюлетина. Продължават спрямо тях и активни издирвателни мероприятия. Така че дали ще бъде изтърпяна присъдата или не е резултат от издирването на лицата.

По време на разследването са събрани доказателства, че атентаторът от Бургас и двамата му помагачи са свързани с радикалното крило на шиитската групировка Хизбула. В интервю за предаването "Светът и ние", което ще бъде излъчено в сряда, анализаторът д-р Матьо Левит коментира, че терористичният в "Сарафово" е най-яркият пример за дейността на групировката у нас.

Д-р Матю Левит, анализатор на дейността на Хизбула, Институт по Близко-източна политика във Вашингтон: Но това не е единствен случай. Преди няколко години българският парламент публикува доклад с опасения, че Хизбула участва в международна организирана престъпност, трафик на наркотици и други дейности в България. Разбира се, България е критичен кръстопът. Има интересна информация за моделите на придвижване на атентаторите от Бургас и други техни действия.

Ако присъдата влезе в сила, тогава България ще продължи да ги издирва, но вече като осъдени и с цел излежаване на наказание.

Главният прокурор коментира днешните присъди в Туитър. Иван Гешев написа, че Българският съд и прокуратура са направили възможното, за да се получи справедливост за загиналите петима граждани на държавата Израел и българина Мустафа Кьосев.

През юли 2013-а, точно година след атентата на летище "Сарафово", външните министри от Европейския съюз единодушно решиха да включат военното крило на ливанската групировка Хизбула в списъка на терористичните организации. Терористичният акт в Бургас беше сред мотивите за това решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощ за самотен баща! Как да запазим семейството в криза
Помощ за самотен баща! Как да запазим семейството в криза
Иван Кръстев пред БНТ: Пандемията ни показа, че се нуждаем от по-силен ЕС
Иван Кръстев пред БНТ: Пандемията ни показа, че се нуждаем от по-силен ЕС