НОВИНИ

Съдът прие, че виновните за атентата на летище "Сарафово" са имали връзка с "Хизбула"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:36, 21.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Разследването на атентата на летище "Сарафово" събра доказателства, които съдът прие - осъдените Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, както и самовзривилият се атентатор, са имали връзка с шиитската групировка "Хизбула".

Засечени са данни, че по линия на групировката е осъществена логистиката. Чрез нейната мрежа са доставени материали за взривената самоделна бомба, включително и специфично амониево съединение, което "Хизбула" е използвала и при други терористични актове.

За предаването на БНТ "Светът и ние" анализаторът Матю Левит коментира активностите на организацията у нас. Цялото интервю може да гледате в сряда, ето откъс от думите му:

Д-р Матю Левит, анализатор на дейността на Хизбула, Институт по Близкоизточна политика във Вашингтон: България заема интересно място на картата. "Хизбула" извършва дейност по целия свят. Най-ярък пример, разбира се, е атентатът на летището в Бургас. Но това не е единствен случай. Преди няколко години българският парламент публикува доклад с опасения, че "Хизбула" участва в международна организирана престъпност, трафик на наркотици и други дейности в България. Разбира се, България е критичен кръстопът. Има интересна информация за моделите на придвижване на атентаторите от Бургас и други техни действия. Някои от тях не са свързани с "Хизбула", някои са свързани с Иран. Пример за това е иранското наблюдение на синагогата в София. Има редица дейности, свързани с България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите
Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите
Марияна Николова се срещна с посланика на ОАЕ у нас
Марияна Николова се срещна с посланика на ОАЕ у нас