НОВИНИ

Доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от летище "Сарафово"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:45, 21.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от летище "Сарафово" Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан.

Съдът ги призна за виновни като помагачи на самовзривилия се терорист на летището край Бургас. При терористичния акт загинаха 7 души - шофьорът на автобуса, петима израелски туристи и самият атентатор Мохамед Ел Хюсейни. 40 души бяха ранени.

За използването на фалшиви шофьорски книжки двамата получиха по 10 години затвор.

Фарах и Хасан са подсъдими задочно и се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Точно 8 години и 2 месеца след атентата в Бургас вече имаме присъди. Разследване започнало с много скептицизъм, че България ще успее да установи кой стои зад този атентат.

Днес можем да кажем, че разследващите са категорични, че зад атентата стои радикалното крило на Хизбула. Двамата подсъдими като помагачи на атентатора Мохамед Ел Хюсейни - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, получиха доживотни присъди от Специализирания наказателен съд, които все още не е ясно дори дали ще бъдат обжалвани.

Жанет Желязкова, адвокат: Не очаквах съдът, въз основа на доказателствата, които са по делото, да наложи най-тежката присъда, която е предвидена по нашия наказателен кодекс.

Тогава защо се колебаете дали да обжалвате?

Това е изненада за мен, така че аз не мога да кажа сега и веднага дали ще обжалвам или не.

Ивелин Димитров, адвокат на пострадалата българка: Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, което е определено, нито по отношение на гражданските искове, които бяха уважени от съда в голям размер. И във връзка с размера на тези искове, моля при следващи дела, които са за пострадали, загинали и деца, и т.н., да питате защо размерът, който присъжда съдът, е многократно по-малък от тези, които присъди днес.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура: Присъдата е спрямо лица, които са обявени за издирване, така че дали ще бъде изтърпяна или не, е въпрос, който тепърва подлежи да бъде развит в течение на времето. Лицата продължават да бъдат издирвани по канала на Интерпол с червена бюлетина. Продължава спрямо тях активна издирвателна дейност да тече. Така че дали ще бъде изтърпяна присъдата или не е резултат от издирването на лицата.

Съдът прие, че подсъдимите трябва да изплатят обезщетения за неимуществени вреди на пострадалите и близките на загиналите в размер на десетки милиони лева, което е нечувано за България. У нас обикновено се приемат неимуществените вреди като обезщетение за настъпила смърт в размер от 100 000 до 300 000 лева.

Дали делото ще бъде обжалвано предстои да се види.

"Българският съд и прокуратура направиха възможното, за да се получи справедливост за загиналите петима граждани на държавата Израел и българина Мустафа Кьосов", написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор на България с категорична победа срещу Люксембург
Женският национален отбор на България с категорична победа срещу Люксембург
Най-малко 10 души загинаха след срутване на сграда в Индия
Най-малко 10 души загинаха след срутване на сграда в Индия