НОВИНИ

Офис на Световния център за мир в София ще ни свързва със страните от региона и Близкия изток

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 21.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Световен център за мир ще бъде открит в страната ни. За целта и значението му за нашата страна в "Денят започва" говориха Аюб Кара - председател на Световен център за мир, създаден от администрацията на Доналд Тръмп, и Зорница Атанасова, която отговаря за българския офис.

"След като успях да подобря връзките между Израел и страните от Близкия изток, ние искаме да продължим да разширяваме нашите връзки с други страни, с арабските страни, с други региони. В момента в Близкия изток, а и в целия свят, се случват много сериозни промени", отбеляза Аюб Кара.

Той уточни, че проекти, започнали преди години, сега се разширяват, преминават в друг мащаб и вече включват и София.

"Реших да започна с различни материали тук - в София, в България, за да можем да подпомогнем хората... Това означава едно регионално сътрудничество за България със страните от региона и свързването им със страните от Близкия изток и Израел", добави Кара.

Зорница Атанасова подчерта, че "отговорността е изключително голяма", защото България е определена за "център на целия Балкански полуостров за износа на стоки".

"Това ѝ определя една изключително важна роля и фокусът върху България ще бъде много голям", предрече тя.

Аюб Кара коментира и атентата на летище "Сарафово".

"Ние имаме наистина сериозно основание да очакваме присъда за тези двама души, които извършиха този атентат, за да може да има справедливост за хората, които загубиха живота си. Ако те попаднат в затвора, за тях това ще е като почивка. Трябва да има много сериозни мерки за тероризма, трябва да има план, за да бъде спрян.

Какво още казаха гостите в студиото на предаването вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал стартира с нулево равенство
Реал стартира с нулево равенство
Очакват се присъдите по делото "Сарафово"
Очакват се присъдите по делото "Сарафово"