Губи ли бизнесът при сливане на почивните дни?

от БНТ
09:10, 21.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Бизнес

Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха да слеят уикенда с празничния 22 септември.

Темата за сливане на празнични и почивни дни, освен икономически и финансови измерения има и чисто човешки план и много хора предпочитат да си вземат отпуск и да обединят няколко дни, обясни в "Денят започва" Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК.

До 2017 г. със сливането на много дни, с отработването в съботите са се създавали загуби за работодателите, всеки, който е имал нужда от определени услуги, е срещам затруднение. Отработването в събота води до недостатъчно физическо и психическо отпочиване на работещите. Преодоляването на старата уредба със сигурност е към по-добро, смята Саръиванова.

Ваня Григорова, икономически експерт на КТ "Подкрепа", е на мнение, че ако работодателят е разрешил отпуска, очевидно това по никакъв начин не повлиява негативно на работата. Резултатите показват, че премахването на сливането на почивните дни през 2017 г. е довело до намаляване на броя на отработените часове, но България продължава да бъде лидер в рамките на държавите членки.

Много работодатели вече са склонни да оставят хората да работят от вкъщи. Не всички прилагат препоръките на Министерство на здравеопазването, но е факт, че много бързо фирмите са успели да се пренастроят.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Диана Янчева, НСИ: С около 50-60 000 души на година се стопяваме
Диана Янчева, НСИ: С около 50-60 000 души на година се стопяваме
Кметове на малки населени места излизат на протест в Калофер
Кметове на малки населени места излизат на протест в Калофер