НОВИНИ

Губи ли бизнесът при сливане на почивните дни?

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 21.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Бизнес

Този понеделник е почивен за много българи. Те отново предпочетоха да слеят уикенда с празничния 22 септември.

Темата за сливане на празнични и почивни дни, освен икономически и финансови измерения има и чисто човешки план и много хора предпочитат да си вземат отпуск и да обединят няколко дни, обясни в "Денят започва" Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК.

До 2017 г. със сливането на много дни, с отработването в съботите са се създавали загуби за работодателите, всеки, който е имал нужда от определени услуги, е срещам затруднение. Отработването в събота води до недостатъчно физическо и психическо отпочиване на работещите. Преодоляването на старата уредба със сигурност е към по-добро, смята Саръиванова.

Ваня Григорова, икономически експерт на КТ "Подкрепа", е на мнение, че ако работодателят е разрешил отпуска, очевидно това по никакъв начин не повлиява негативно на работата. Резултатите показват, че премахването на сливането на почивните дни през 2017 г. е довело до намаляване на броя на отработените часове, но България продължава да бъде лидер в рамките на държавите членки.

Много работодатели вече са склонни да оставят хората да работят от вкъщи. Не всички прилагат препоръките на Министерство на здравеопазването, но е факт, че много бързо фирмите са успели да се пренастроят.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Янчева, НСИ: С около 50-60 000 души на година се стопяваме
Диана Янчева, НСИ: С около 50-60 000 души на година се стопяваме
ЦСКА и Лудогорец със зрелищно 2:2
ЦСКА и Лудогорец със зрелищно 2:2