Психолог: Трябва да изграждаме критично мислене в децата от ранна възраст

от БНТ
08:00, 21.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След опит за екстремно селфи момче на 19 години загина край жп линията в столичния квартал "Дружба".

Докато има социални мрежи и децата ни живеят в тях, ще се поемат такива рискове, защото тяхната действителност е да се сравняват и доказват. Това каза в студиото на "Денят започва" психологът Ина Антонова в коментара си по темата за модата, рисковете и капаните, в които попадат младежите в опитите си да бъдат интересни в социалните мрежи.

"Децата ни са търсещи. Това да намерят начин да се отличат, да бъдат индивидуалисти е нормална черта на подрастващите", отбеляза тя.

Подрастващи искат да бъдат възрастни, но им липсва критично мислене. Това те го компенсират, като оформят собствени критерии. Не можем да им повлияем чрез нашия собствен опит, продължи психологът.

"Те ще се срещат винаги с предизвикателствата, ще трябва да минат своя път, да направят своите грешки", категорична беше Ина Антонова.

Според нея размиването на действителността и илюзията за нея, която създава социалната мрежа, при децата е нормално да се случва. Това се преодолява чрез личния пример на родителите.

"Не можем чисто лекционно да предаваме на децата опит - "не прави така, защото може да се случи това", добави тя.

Като родители трябва да се грижим децата ни да развиват способностите, а не им "връчваме телефона, за да можем да се отървем от него", акцентира Антонова.

Какво още каза психологът вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Световни банки помогнали за изпирането на над 2 трилиона долара
Световни банки помогнали за изпирането на над 2 трилиона долара
Новият тръбопровод на Варненското езеро е на финален етап
Новият тръбопровод на Варненското езеро е на финален етап