НОВИНИ

Момче загина при опит за екстремно селфи на жп мост в София (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 19.09.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

19-годишно момче загина на железопътен мост в столичния квартал "Дружба". Фаталният инцидент е заради опит за екстремно селфи. Линейката идва за 8 минути, но момчето е загинало на място. Свидетели на трагедията са две негови приятелки.

Снощи около 3 часа след полунощ две момичета и едно момче се качват на стария железопътен мост в Дружба. Знае се, че те опитвали да си направят ефектни и опасни снимки и селфита на изоставената конструкция, когато момчето губи равновесие и полита надолу.

Сигналът е подаден към "Бърза помощ" в 03:35, веднага е изпратена линейка, която идва на осмата минута, но само успява да констатира смъртта. Все още не е ясна точната причина за смъртта на младежа. Първоначалната информация е за височинна травма, но на място екипът констатира тежки следи от изгаряния.

Петък вечер е, а тийнейджърите имат много за споделяне след лятната ваканция. Те обаче не избират кварталната градинка, за да се забавляват след полунощ, а решават да отидат на твърде опасно място. Място, което дори и през деня изглежда зловещо.

Изоставеният железопътен мост се намира близо до пътя за летището. Той е труднодостъпен, но не и обезопасен. Липсват каквито и да е прегради, огради или дори табели, които да предупреждават колко е опасно мястото.

От общината обясниха за "По света и у нас", че съоръжението е на железопътната инфраструктура и затова общината не го е обезопасила.

Според психолозите, в случая можем да говорим за класически пример за възмъжаване и търсене на внимание от другия пол.

Доц. д-р Николай Димитров, психолог: Всяко едно поколение иска да покаже себе си, да заяви себе си, да покаже на останалите , че тази граница между детството и зрелостта вече е преминала. И това става във всяка една култура през доказване, особено при момчетата, чрез доказване на мъжество.

Друг фактор е, че съвременната ни култура е визуална, а манията за събиране на лайкове - свръхценност.

Доц. д-р Николай Димитров, психолог: И ако в предишни векове това е ставало през битки със змейове за принцеси, в момента става през селфита на опасни места, за да може принцесата да забележи рицаря, който побеждава в случая, металния змей в "Дружба".

За последните години станахме свидетели на десетки опасни селфита, някои - също завършили фатално. Миналото лято 17-годишен младеж загина в Приморско, след падане в асансьорна шахта на изоставен строеж, в опит да се снима.

Пак миналата година, но зимата, близо до пловдивското село Марково, 15-годишно момче се удави в язовир. Причината отново селфи - влязло навътре по заледената повърхност, за да си направи ефектна снимка, но пропаднало.

От полицията днес отказаха коментар на инцидента, защото не става дума за криминален случай, а от НКЖИ казаха за БНТ, че ще направят проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Младежи рискуват живота си заради селфи на опасни обекти
Младежи рискуват живота си заради селфи на опасни обекти
Учени в екип начело с българин изолираха молекула, блокираща COVID-19
Учени в екип начело с българин изолираха молекула, блокираща COVID-19