НОВИНИ

Няма данни за пострадали българи при преминаването на урагана в Гърция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 19.09.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Двама души са загинали и един е в неизвестност в Гърция след преминаването на средиземноморския ураган Янос, който се очаква да затихне до утре сутринта.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщи за БНТ консулът на страната ни в Атина Любомир Георгиев.

В рязък контраст, хората в Северна Гърция са на плаж. Според прогнозите слънчевото и топло време ще продължи и през следващите дни.

Мъж е открит мъртъв край Кардица - един от най-пострадалите градове на 300 км северно от Атина. Съобщава се за паднали дървета, прекъсване на тока и снабдяването с вода.

Жена е загинала в къщата си във Фарсала от нахлулите водни маси. Друга жена на 40 години е в неизвестност след като колата й била отнесена от придошла река в Музаки.

Аварийните служби тази сутрин са се отзовали на стотици повиквания.

Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция: Кметът на град Кардица призова хората да не излизат от домовете си и да се качат на високи етажи. Наводнени са пътища. Преляха реки. Жителите на няколко села се евакуираха в църкви на високи места, които не са засегнати от наводнение.

Проливни дъждове и ураганни ветрове удариха островите в Йонийско море Закинтос, Корфу и Кефалония, откъдето са постъпили сигнали за притеснени българи, съобщи за БНТ консулът на България в Атина Любомир Георгиев.

Любомир Георгиев - консул на България в Атина: Поне за момента нямаме постъпили данни за пострадали български граждани от наводненията и от земетресението в Крит, което беше вчера вечерта. Има пострадало имущество на български граждани, материални щети, основно автомобили. Циклонът се измества към о.Крит. До неделя сутринта се очаква всичко да приключи, като естествено ще трябва водата да се оттече.

Препоръките към българските граждани, които смятат да пътуват към Гърция са ясни.

Любомир Георгиев - консул на България в Атина: Да се подготвят с телефони на спешните аварийни служби в Гърция, при необходимост да звънят на телефоните в посолството и да съобщават за положението, в което се намират, точния район, адрес и т.н. И основното е да спазват инструкциите и указанията на гръцките власти.

Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция: Контрастна е ситуацията в Северна Гърция, където днес пристигат на почивка за няколко дни много българи. Гърци и туристи са на плажа, времето е слънчево. Температурите около 28 градуса ще се задържат следващите четири дни, по информация на метеоролозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени в екип начело с българин изолираха молекула, блокираща COVID-19
Учени в екип начело с българин изолираха молекула, блокираща COVID-19
Забраняват свалянето на TikTok в САЩ
Забраняват свалянето на TikTok в САЩ