НОВИНИ

Забраняват свалянето на TikTok в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 19.09.2020
Чете се за: 02:10 мин.
По света

От утре WeChat спира ефективно в САЩ. Американските потребители обаче ще могат да продължат да използват TikTok до 12 ноември. Дотогава трябва да се осъществи сделка за приложението между американска компания и китайския собственик, която да бъде одобрена от президента Тръмп.

Засега на дневен ред е партньорство на TikTok с американската корпорация Оракъл, но пробив ще бъде труден. Изглежда, че Китай ще предпочете спиране на приложението пред продажба на американски собственик, отбелязва Би Би Си.

Президентът Тръмп изрази увереност във възможността за намиране на бързо решение за TikTok, без да се прави компромис със сигурността от Китай.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В същото време това е страхотна компания, изключително популярна. Така че, можем да постигнем комбинация между двете. Ще бъда много доволен, ако го постигна. Може да стане много бързо.

TikTok е приложение за видеосподеляне, събира данни на потребителите, включително какво гледат хората, съответните коментари, местоположение, модел на телефона. Същото правят и други социални мрежи като Фейсбук.

Този месец TikTok обяви, че има 100 милиона потребители в САЩ. WeChat е наричано в Китай "приложение за всичко", позволява изпращане на съобщения и мобилни плащания. Потребителите в света са един милиард месечно.

Китайският механизъм за санкции не споменава конкретни компании, но определя критерии за включване в бъдещ наказателен списък. До него водят действия, които засягат националния суверенитет на страната, нейната сигурност и развитие, както и нарушение на международно приетите търговско-икономически правила. Възможните санкции са глоби, ограничаване на дейността и на вноса на материали и персонал в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи при преминаването на урагана в Гърция
Няма данни за пострадали българи при преминаването на урагана в Гърция
Лийдс с първа победа във Висшата лига за първи път от 16 години
Лийдс с първа победа във Висшата лига за първи път от 16 години