НОВИНИ

Затварят училища в Румъния заради COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
13:17, 19.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Франция отбеляза нов тревожен рекорд на заразени с коронавирус за денонощие - над 13 000 души. Заради разпространението на болестта Испания връща частичната карантина в района на Мадрид. В Румъния нараства броят на училищата, които затварят врати и преминават към дистанционно обучение.

Зелен, жълт и червен. Това са трите сценария за действие спрямо заплахата от COVID-19, възприети от румънските власти. Само през последното денонощие в страната са затворени 12 училища. С това броят на учебните заведения в Румъния, които са принудени да се откажат от присъствено обучение, вече надхвърля 300. Жълтият сценарий включва смесено преподаване - присъствено и онлайн. Червеният все по-често се прилага в западната част на страната. В някои случаи той се въвежда само за отделни класове, където са регистрирани болни ученици. При повече заразени обаче училищата преминават изцяло на дистанционно обучение.

Цезар Платец, директор на технически колеж: Провеждаме онлайн уроци с всички. За жалост не успяхме да завършим инсталирането на интернет връзка и видеокамери във всички класни стаи.

От синдикатите на учителите настояват властите да предоставят всички необходими средства и техника за обучение онлайн. Преподавателите предупреждават, че темповете на затваряне на училища след началото на учебната година могат да доведат до срив в системата на преподаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба разказва за отношенията между България и Япония
Изложба разказва за отношенията между България и Япония
Опозицията на Нинова в БСП иска комисия да анализира избора ѝ за лидер
Опозицията на Нинова в БСП иска комисия да анализира избора ѝ за лидер