НОВИНИ

Циклонът в Гърция взе жертва

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 19.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Циклонът Янос, който удари западната част на Гърция, отне живота на един човек. Двама души се издирват. Стихията наводни пътища и прекъсна електрозахранването на много места. Циклонът се насочва и към острови в Егейско море. В Северна Гърция обаче хората са на плаж и се радват на топло и слънчево време, което според прогнозите ще продължи и през следващите дни.

В последните часове циклонът е над област Атика и остров Евия. Пороен дъжд и силни ветрове над гръцката столица. Затруднен е трафикът.

Над два метра вода на летището в град Ламия. Кметът на град Кардица призова хората да не излизат от домовете си и да се качат на високи етажи. Наводнени са пътища. Преляха реки. Жителите на няколко села се евакуираха в църкви на високи места, които не са засегнати от наводнение.

Над 600 души бяха спасени от пожарната. Рибарски лодки и яхти са изхвърлени от морето на брега. На места е прекъснато електрозахранването.

Властите призовават чрез медиите хората в областите по пътя на циклона да са изключително внимателни и при възможност да не пътуват.

Тази вечер бурята Янос се насочва към острови в Егейско море, а утре ще достигне Крит, по прогнози на синоптиците.

Контрастна е ситуацията в Северна Гърция, където днес пристигат на почивка за няколко дни много българи. Гърци и туристи са на плажа, времето е слънчево. Температурите около 28 градуса ще се задържат следващите четири дни.

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Мутафчийски получи звание "Доктор Хонорис кауза" от Военноморското училище във Варна
Ген. Мутафчийски получи звание "Доктор Хонорис кауза" от Военноморското училище във Варна
Днес Григор излиза срещу Шаповалов за място на 1/2-финала в Рим
Днес Григор излиза срещу Шаповалов за място на 1/2-финала в Рим