НОВИНИ

Варна е домакин на фестивал за късометражно кино

Снимка: "IN THE PALACE"
bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 19.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

17-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино "IN THE PALACE" във Варна включва 128 филма в четири категории - професионални, студентски, документални и експериментални. Най-добрите от тях ще бъдат предложени за разглеждане от Американската филмова академия и може да влязат в номинациите за наградите "Оскар".

Всеки делничен ден зрителите гледат филми от поне две категории, а в през уикенда - от три. Остава време и за специални сесии за срещи с публиката. Това издание ще се запомни и с новината, че кратките филми се завръщат в програмата на българските киносалони, поне на някои.

Цанко Василев, директор на Международния фестивал за късометражни филми "В двореца": За първи път голяма киноверига подава ръка на късометражното кино в България, виждайки, че то изключително силно се развива по света, и че то е индустрия, виждайки и стойността на нашата селекция, която правим от години. Защото за миналата година 25% от селектираните за номинация филми в академията за наградата "Оскар" бяха наши, от този фестивал.

В състезателната програма за най-добър български филм се борят 3 анимационни и 4 игрални филма. Сред 28-те студентски ленти две са български.

Никола Миленков, продуцент: Ние сме едни от най-младите представители и е доста приятно да се видим с доста по-изтъкнати личности от индустрията, които ни дават много добри съвети.

Георги Мартев, режисьор: За мен ролята на този фестивал е потапянето в истинските фестивални животи на филмите, отношението на фестивалите към творците.

Фестивалът продължава до 22 септември, ден по-рано ще приключи сесията за разпределяне на фестивалния фонд за подкрепа на проекти на млади кинематографисти.

Автор: Вилиана Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция регистрира над 13 000 случая на коронавирус за денонощие
Франция регистрира над 13 000 случая на коронавирус за денонощие
Плавателен съд с 55 мигранти бедства заради бурята в Гърция
Плавателен съд с 55 мигранти бедства заради бурята в Гърция