НОВИНИ

Съветът по правата на човека към ООН прие резолюция за Беларус

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:03, 18.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Женева Съветът по правата на човека към ООН прие, макар и с минимално мнозинство, внесена от Европейския съюз резолюция за наблюдение на ситуацията в Беларус и сведенията за нарушаване на човешки права. Русия, която няма право на глас, внесе 17 поправки, но те бяха отхвърлени. Светлана Тихановская представи пред Съвета исканията на опозицията в Беларус.

Каузата на протестите в Беларус беше огласена и в Женева. Светлана Тихановская, един от опозиционните лидери в изгнание, участва в напрегнат дебат на Съвета по правата на човека към ООН.

Светлана Тихановская, опозиционен лидер: Ние искаме незабавно спиране на насилието срещу мирни граждани и освобождаване на политическите затворници. Искаме докладчикът на ООН за правата на човека да бъде допуснат в Беларус. Искаме и провеждане на свободни и честни президентски избори.

Тихановская подчерта, че ситуацията след изборите изисква незабавно международно внимание. Постоянният представител на Беларус в ООН отхвърли обвиненията за нарушения и чуждата намеса.

Юрий Амбразевич, посланик на Беларус в ООН: При липса на мандат смятаме за неприемливо да се използва Съвета по правата на човека за оценка на изборите в дадена страна.

Докладчикът на ООН за Беларус нарече обстановката катастрофална и отправи предупреждение.

Анаис Марен, специален докладчик на ООН за правата на човека в Беларус: Нека да не позволим над европейския континент да се спусне нова желязна завеса. Ще припомня, че нарушаването на човешки права не е вътрешна работа, а е от интереса на международната общност.

По време на дебата външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова Русия да не предприема стъпки, които биха накърнили суверенитета на Украйна и биха дестабилизирали региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито и по-хладно днес
Ветровито и по-хладно днес
Страсти по свободата - думи за Беларус
Страсти по свободата - думи за Беларус