НОВИНИ

Търсят се донори на стволови клетки

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:52, 18.09.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още
Снимка: Pixabay

Преди 15 години у нас е създаден Регистър за донори на костен мозък и стволови клетки. По този начин стана възможно извършването на трансплантации, когато в семейството на болния няма съвместим донор. Заради недостатъчния брой на донорите обаче са извършени само 260 такива трансплантации у нас.

В навечерието на Световния ден на донорите на стволови клетки "Александровска" болница се обръща с призив за набиране на доброволци.

56 седмици бил на химиотерапия. Едва на 23 години Димитър вече се е борил за живота си. Диагнозата - остра лимфобластна левкемия.

"Самата химиотерапия поддържа организма, поддържа, но в някакъв момент самият организъм не е податлив на лечението и не го приема и финалът е смърт", каза Димитър Михайлов.

Имало една възможност да бъде спасен - трансплантация на стволови клетки. Никой в семейството му не бил съвместим. И се наложило да чака. Месеци.

"Като няма донори как да ви кажа - хората умират, имаше немалко случаи", каза Димитър Михайлов.

Желаещите да станат донори у нас са малко. А даряването на стволови клетки не крие рискове за донора и много наподобява обикновено вземане на кръв от вената.

Проф. Елисавета Наумова - началник на Клиника по клинична имунология, УМБАЛ "Александровска": "В по-голямата част от случаите се вземат периферни стволови клетки".

Вземане на клетките се извърша само ако има съвместим пациент.

Цветелин Луканов - биолог към Българския регистър на донори на стволови клетки: "Това е буквално казано генетичната информация, която на нас ни е нужна, за да може на база на нея да намерим съответния донор, подходящ за пациента".

Търси се както в българския, така и в световния регистър. И въпреки това в 1/3 от случаите не откриват съвместимост.

Цветелин Луканов - биолог към Българския регистър на донори на стволови клетки: Именно поради това е важно повече хора да участват в регистрите, защото със сигурност за всеки един пациент някъде има съвместим донор, просто той още не се е записал в регистрите и съответно ние не го знаем.

Съвместим донор за Димитър се намерил. Дори се запознали онлайн.

"Марко се казва, от Германия. И той като мен обича да ходи по планините", споделя Димитър Михайлов.

6 години по-късно Димитър е жив и се чувства добре. От миналата година дори участва в маратони - за да вдъхнови потенциалните донори.

"Той нищо не губи, а дарява живот", каза Димитър Михайлов.

Разбрал е, че важното е да успееш да завършиш състезанието. А понякога, за да получиш този шанс, някой трябва да ти подаде ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев в "Панорама": Мерките в училищата са много добри
Доц. Ангел Кунчев в "Панорама": Мерките в училищата са много добри
В столицата започна фестивалът "КвАРТал"
В столицата започна фестивалът "КвАРТал"