НОВИНИ

След първия случай: Децата в 55-о училище не подлежат на задължително тестване за COVID-19

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:59, 18.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Децата в столичното 55-то училище не подлежат на задължително тестване за коронавирус, обясниха от столичната Регионална здравна инспекция. Разтревожени родители сигнализираха, че децата им, които са били в контакт със заразените преподаватели, не са извикани за тест. От РЗИ обясниха, че директорката е дала списък с над 70 деца, а родителите им са предупредени, че трябва да ги тестват. За два дни обаче са дошли само 10 от тях.

Деница Яламова е майка на ученик в предучилищната група на 55-о училище в София. Тя пуска детето си на първия учебен ден, само защото си мисли, че всички тестове на учителите вече са излезли и са отрицателни. Оказва се не само, че пробите не са готови, а и точно учителката на нейното дете е носител на заразата.

- Вашето дете тествано ли е вече?
Деница Яламова: Не, нашето дете не се смята за контактно, въпреки че те бяха с учителката в една стая поне един час вътре и поне един час навън.

От столичната Регионална здравна инспекция обясниха, че контактните лица не са тествани, защото такива са указанията на Министерството на здравеопазването. Те трябва да бъдат поставени под карантина.

Затова кой трябва да бъде тестван последна дума имат епидемиолозите от РЗИ. Според тях децата са прекарали прекалено малко време с учителката, за да се считат за контактни.

Руслана Петрова, говорител на столичната Регионална здравна инспекция: Като родител всеки сам преценява за себе си дали да остави детето си вкъщи и да изчака дали няма да прояви симптоми. Разбира се, ако прояви симптоми, той трябва да се свърже с личния лекар на детето и ако личният лекар сметне, че симптомите отговарят на COVID-19, тогава вече ще бъде поставено под карантина.

Очевидно институциите вече спират да спазват правилата, но аз като гражданин искам да съм отговорен към останалите, коментира Деница Яламова.

Идеята на тестването е била се види дали вирусът е внесен отвън или става дума за самозаразяване в училището. Според досегашните резултати, заразата не е тръгнала сред децата, макар и да са били със своите учители на 15 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в Самоков след освобождаването на шофьора, блъснал жена
Недоволство в Самоков след освобождаването на шофьора, блъснал жена
Американският миноносец "Рузвелт" се включва в учение във Варна
Американският миноносец "Рузвелт" се включва в учение във Варна