НОВИНИ

Нови случаи на заразени с коронавирус ученици в Бургас, Пловдив и Хасково

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:57, 18.09.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Още

Нови случаи на COVID-19 в училищата. Заразени са ученици в Бургас, Пловдив и Хасково. Заради положителен тест на преподавател четвъртокласници от Шумен са под карантина и ще учат дистанционно. Има и заразени преподаватели в Стара Загора. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев всички положителни учители и ученици са заразени преди началото на учебната година.

Третокласничката от пловдивското училище "Паисий Хилендарски" е била на училище на 15 и 16 септември. След като станало ясно, че баба ѝ е дала положителна пробра е прибрана от училището.

Иванка Киркова, РУО-Пловдив: На 16 септември майката прибира ученичката от училище, защото е разбрала за положителен тест на бабата.

Направен е тест на детето. Резултатът е положителен. Целият клас минава на дистанционно обучение. Целият клас е под карантина за две седмици, но ще учи дистанционно, обясниха от РУО-Пловдив.

Иванка Киркова, РУО-Пловдив: 14-дневен срок те ще спазят карантината, в която са. Както и ще се обучават заедно със своя учител.

В Бургас осмокласничка от компютърната гимназия е заразена с COVID-19. Ходила е на училище три дни. Не е имала симптоми.

Димитрина Тодорова, директор на ПГ по компютърно програмиране и иновации - Бургас: Целият клас преминава в режим на обучение в електронна среда. Включително и учителят им по английски език, който има много учебни часове само с този клас.

Всички контактни са под карантина за две седмици. Учителите в гимназията и съучениците на осмокласничката ще бъдат изследвани следващата седмица.

Димитрина Тодорова, директор на ПГ по компютърно програмиране и иновации - Бургас: Ако няма положителни проби, целият клас ще се върне обратно в училище.

Под карантина са и четвъртокласници от Шумен. Те ще учат дистанционно след като стана ясно, че учителят им е дал положителна проба.

В Стара Загора три учителки от началния курс за заразени с коронавирус. Те обаче не били в контакт с учениците.

Светлана Петрова, РЗИ-Стара Загора: Към момента няма да се налага карантина. Нито ще се извършват PCR тестове.

Причина за положителните случаи на коронавирус в училищата до момента не е началото на учебната година.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Това са случаи, които идват от обществото и които ние хващаме затова, че училищата започнаха работа.

При какви условия цялото училище ще превключва на дистанционен режим, ще решават епидемиолозите на място.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Решенията се вземат за всеки един случай по отделно. Не е едно и също дете положително в клас с 1-15 души и в клас с 30 души.

Кунчев коментира и протестите на родители срещу носенето на маски в училище.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Носенето на маска 30-40 минути в училище, когато детето не е в клас не създава никакви затруднения. Никакви заплахи за психичното им и всякакво друго здраве.

Заради есенните вируси зараждащата се втора вълна на COVID-19 в Южна Европа и началото на учебната година главният държавен здравен инспектор ще предложи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на ноември. Затягане на мерките на този етап не се предвижда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на товарния подемник в Благоевград не го е регистрирал пред орган за технически надзор
Собственикът на товарния подемник в Благоевград не го е регистрирал пред орган за технически надзор
Стабилно е състоянието на пострадалите при инцидент с товарен подемник в Благоевград
Стабилно е състоянието на пострадалите при инцидент с товарен подемник в Благоевград