НОВИНИ

Все още няма яснота кой е счупил стъкло на локомотива по линията София-Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 18.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
Криминално

Нападение над локомотив в движение по линията София-Бургас. Пострадаха машинистът и неговия помощник. Освен драстичното посегателство върху водачите на машината, нападението е създало непосредствена опасност за пътниците в бързия влак. От началото на годината това е 62-ото подобно вандалско посегателство над влакове, съобщиха от БДЖ. При голяма част от инцидентите са нанесени материални щети, пострадали пътници няма.

Пострадалият помощник-машинист е в болница с прорязвания в областта на шията и ръката. За щастие, инцидентът е станал на прав участък без стрелки или други технически съоръжения, така че тежката ситуация в кабината на машинистите не е довела до риск за пътуващите във влака.

Около 8.30 ч. тази сутрин между гарите Белово и Септември се разминавали два бързи влака - от София за Бургас и от Стара Загора за София. Композициите се движили приблизително със скорост от 80 км, когато от последния вагон на втората към локомотива на първата полетял предмет, който счупил стъклото.

Стоян Златев, началник на Локомотивно депо-Пловдив: Неизвестни лица от последния вагон хвърлят балон с вода срещу локомотива, при което се чупи челното стъкло на локомотива и пострадва пряко помощник локомотивния машинист. Откаран е в болница в Септември.

Главният машинист е само с леки охлузвания. Успял да придвижи, макар и със закъснение, влака до Бургас, след като локомотивът бил сменен с друг на гара Септември. В момента повредената машина се ремонтира в депото в Пловдив.

Служителите в БДЖ са категорични, че подобни деяния са изключително опасни и дори ги определят като атентати. Невенка Нистерова работи в железниците от 40 години и е преживявала не един инцидент.

Невенка Нистерова: Идвахме от София, на Ихтиман влакът спира, тръгва влакът, след това в движение започнаха да се хвърлят камъни по влака.

При разминаване на два влака машинистите по правило задължително оглеждат другата композиция за видими аварии.

Дончо Спасов - инструктор на локомотивни машинисти: Никой не може да разбере стреса, на който е подложен локомотивният машинист, никой. Може би единствено ни разбират членовете на семействата ни.

Средно 60 нападения с хвърлени предмети по вагони стават на година, като само през зимата тези инциденти намаляват.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите
Инцидентите с асансьори: Истории за неизправности, технически проверки и претоварване
Инцидентите с асансьори: Истории за неизправности, технически проверки и претоварване