НОВИНИ

Спор в парламента заради новия държавен заем

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:03, 18.09.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Новият държавен заем от 5 млрд. лева стана повод за спорове в парламента по време на днешния контрол в пленарната зала.

От няколко дни БСП и ДПС отказват да се регистрират в зала, но и днес парламентът събра кворум и започна работа.

След два законопроекта, приети бързо на първо четене, започна и парламентарният контрол.

От трибуна в политическа декларация БСП отправи критики към правителството за емитиране на новия дълг от 5 млрд. лева и зададе въпроси. За това кое е наложило емитирането на такъв дълг, защо е емитиран на международния пазар, а не на вътрешния, дали това ще подобри условията на живот за българските граждани и ще подобри икономиката.

БСП обвини премиера в непрозрачно харчене.

Финансовият министър Кирил Ананиев, който присъства на парламентарния контрол, отговори на тази декларация, като поиска БСП да се подготвя по-добре и да не поднася лъжовна информация. Каза, че тези средства ще бъдат използвани за излизане от икономическата криза, вследствие на коронавируса и точно за по-добрия живот на хората.

Корнелия Нинова, председател на БСП: За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях е непознато. За 10 г. той не дойде пред парламента да внесе един бюджет. Да присъства на една актуализация на бюджета. Да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета на България. А това са нашите пари, на всички български граждани. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване, въпреки протестите. Всеки ден оставане на това правителство, това доказва, че е вредно.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Уважаема госпожо Нинова, когато решите да взимате думата по един толкова важен въпрос, какъвто е поемането на дълга и неговото използване, ще ви помоля или да се подготвите по-добре, или да дадете думата на някой човек, който разбира от тази материя. Веднага след като проведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на ЕК и всички мои колеги, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г. Нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0.375.

На тема средства в парламентарния контрол днес присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Левицата имаше питане към него за това как държавата изработва план, за да защити средствата от ЕС, които трябва да дойдат по линия на борба с пандемията. Той каза, че този план се изработва, че дори изпреварват сроковете, че може да им предложи такъв план за обсъждане към октомври.

Беше внесен нюанс за това, че навън хората се съмняват във върховенството на закона, оттам и за това дали тези пари ще бъдат изхарчени честно. Той им отговори, че върховенството на закона предхожда изразходването на тези пари и гарантира, че държавата ще направи това.

Томислав Дончев, вицепремиер: Тази енергия, която има сред една голяма част от българското общество, която понякога е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Дефицитът, гневът идва оттам, че една голяма част от българските граждани имат съмнение дали държавата е в състояние да въздава справедливост. Ако няма усещане за справедливост, гражданинът не вижда смисъл от държавата. Ако на една възрастна жена на село са ѝ откраднали кокошката и никой не е намерил крадеца, в нейните очи каква полза от сложния ни институционален ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балъков: Нужно е хладнокръвие и спокойствие, за да покажем на какво сме способни
Балъков: Нужно е хладнокръвие и спокойствие, за да покажем на какво сме способни
Товарен асансьор пропадна в сграда в Благоевград, има пострадали
Товарен асансьор пропадна в сграда в Благоевград, има пострадали