Ангел Кунчев: Не правим прогнози за COVID-19, вирусът прави каквото си иска

Здравни специалисти дискутират предизвикателствата пред лечебните заведения в условията на коронавирус

от БНТ
11:02, 18.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. Това съобщи доц. д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в началото на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.

"И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта", обобщи Кунчев.

По думите на здравния експерт "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна д-р Кунчев.

Според Кунчев важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.

"Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

"В момента нещата изглеждат добре за България. Имаме 2,7% намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите", посочи той.

„COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“ е темата на дискусия, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.

В срещата участват представители на сдруженията на университетските, областните, общинските и частните лечебни заведения, Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и др.

Сред участниците са Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, проф. Петко Салчев, директор на НЗОК.

По време на дискусията бяха представени резултатите от анкета сред мениджърите на лечебните заведения за готовността им да се справят с пандемията от COVID-19.

Какво показват данните ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петкова: Строежът на "Белене" ще продължи, откъдето е спрял
Петкова: Строежът на "Белене" ще продължи, откъдето е спрял
Автобус с военни катастрофира край Шумен, има пострадали
Автобус с военни катастрофира край Шумен, има пострадали