Каква е причината за новата организация на движение в жк "Люлин"?

от БНТ
08:40, 18.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Реорганизация на движението в един от най-големите столични квартали - "Люлин", предизвиква хаос на пътя. Става въпрос за булевардите "Джавахарлал Неру" и "Д-р Петър Дертлиев". Доскоро първият беше път с предимство, а вторият - без предимство. Сега обаче реорганизацията на движението е сменена - пътят с предимство е по улица "Д-р Петър Дертлиев".

"Реорганизацията беше мотивирана от пускането на пробива на булевард "Петър Дертлиев" към магистрала "Струма" и след пускането на този пробив това направление се натовари значително повече от булевард "Джавахарлал Неру", като съответно сутрин и вечер се образуваха колони във всички посоки, блокираше се и кръстовището на "Царица Йоана" и "Петър Дертлиев". Затова бяха предприети тези действия по реорганизация", обясни пред БНТ инж. Димитър Петров – директор Анализ и управление на трафика в София.

Самите ленти са маркирани с посоката на движение.

Светещите знаци според него не са обезпечени нормативно и законово, така че в момента няма знак, който да предупреждава за организацията на движение, затова просто трябва да се съблюдават повече пътните знаци и да се спазват разпоредбите на закона.

"Светофар винаги е вариант, когато има конфликтни точки. Има неравности в непосредствена близост на бул. "Джавахарлал Неру", а и отделно с тази реорганизация изкуствено се намалява скоростта на всички участници в движението, тъй като се дава предимство на път под завой на 90 градуса. При старата организация на движение при предимство на бул. "Джавахарлал Неру", там нищо не ограничаваше скоростта на движение на тези автомобили", допълни инж. Петров.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отново сигнали за неприятни миризми в Русе
Отново сигнали за неприятни миризми в Русе
"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ
"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ