"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ

от БНТ
08:26, 18.09.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Честните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до събедно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение без да се стига до съд, каза в "Денят започва" депутатът от НФСБ Кристиан Митев. Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници - граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата.

Адвокат Сюзън Чуковска смята, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства, но има съмнения, че обществото не е готово на този етап. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. В случая става въпрос за един непроверен документ. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпълнители, се възлага възможност за намеса в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим обикновения гражданин.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за новата организация на движение в жк "Люлин"?
Каква е причината за новата организация на движение в жк "Люлин"?
Обмислят изграждане на общи дистанционни центрове за обучение при задълбочаване на епидемията
Обмислят изграждане на общи дистанционни центрове за обучение при задълбочаване на епидемията